Elfogták az egyik legkeresettebb terroristavezért

2019.07.17. 11:08

Elfogták szerdán a pakisztáni hatóságok Háfiz Szaídot, annak a terrorszervezetnek az alapítóját, amely az Egyesült Államok és India szerint a 2008-as mumbai terrortámadást elkövette - jelentette be a pakisztáni Geo Television.

A Laskar-e-Tajíba (Tiszták serege) nevű terroristaszervezet alapítóját - aki jelenleg egy másik csoport, a Dzsamaat-ud-Dava vezetője - a közép-pakisztáni Gudzsranválába vezető úton tartóztatták fel az ország terrorelhárító egységei.

A mumbai terrortámadás során, amelyben étterem, kórház, pályaudvar, rendőrkapitányság, szálloda és egy zsidó szervezet székháza is a célpontok között volt, 166-an haltak meg. Washington 10 millió dollárt (mintegy 2,8 milliárd forint) ajánlott fel Szaíd nyomravezetőjének.

A rendőrségi akció néhány nappal Imran Hán pakisztáni miniszterelnök washingtoni látogatása előtt történt. Hán a kinevezése óta többször leszögezte: országa nem tűri tovább az iszlamista csoportok tevékenységét.

Háfiz Szaíd annak a terrorszervezetnek az alapítóját, amely az Egyesült Államok és India szerint a 2008-as mumbai terrortámadást elkövette. A támadásokban 166-an haltak megForrás: AFP/Arif Ali

A pakisztáni biztonsági erők február óta lépnek fel fokozott erővel az ország területén belül aktív milíciák ellen. Közülük került ki a Dzsais-e-Mohamed (Mohamed hadserege) nevű iszlamista szervezet, amely februárban merényletet hajtott végre a vitatott hovatartozású Kasmír indiai részén egy katonai konvoj ellen. A támadásban, amely komoly feszültséget okozott a két szomszédos atomhatalom viszonyában, több mint negyvenen haltak meg.

A Laskar-e-Tajíba évek óta tiltólistán van Pakisztánban. Iszlámábád a kasmíri terrortámadása után betiltotta a Dzsmaat-ud-Davát és egy másik - szintén a Laskar-e-Tajíbához köthető - szervezetet, a Falah-e-Inszáníjátot is.
A Dzsamaat-ud-Dava korábban többször hangsúlyozta: pusztán jótékonysági munkát végez.