Fegyveres támadás török diplomaták ellen

2019.07.17. 15:00

Ismeretlen fegyveresek agyonlőttek szerdán három török diplomatát Erbílben, az észak-iraki Kurdisztán székhelyén - mondták el helyi kurd biztonsági tisztségviselők a Reuters hírügynökségnek.

Sajtóértesülések szerint török diplomaták egy közkedvelt erbíli étteremben ebédeltek, amikor egy ismeretlen támadó tüzet nyitott rájuk.

A halálos áldozatok számáról egyelőre ellentmondásos hírek érkeztek. Kurd biztonsági források a Reuters brit hírügynökségnek arról beszéltek: három török diplomata halt meg a szerdai támadásban.
Kurd tisztviselők és az iraki állami televízió szintén arról számoltak be, hogy a merényletben három török diplomata halt meg, köztük az erbíli török főkonzul helyettese is.A török külügyminisztérium közleménye azonban a főkonzulátus egy munkatársának halálát erősítette meg. 

A BBC értesülése szerint a fegyveresek elmenekültek a helyszínről, a rendőrség lezárta a környéket.

A tárca közölte: "Az iraki, valamint a helyi hatóságokkal együtt arra törekszünk, hogy minél hamarabb kézre kerítsék a támadás elkövetőit".

Ibrahim Kalin, Recep Tayyip Erdogan török elnök szóvivője hivatalos Twitter-oldalán közölte:A megérdemelt választ kapják meg majd azok, akik ezt az álnok támadást elkövették.

A dpa hírügynökség arról számolt be az érintett erbíli étterem tulajdonosa, hogy a merényletben az erbíli török főkonzulátus két munkatársa halt meg, egy pedig súlyosan megsebesült.
"A támadó besétált az étterembe, és ahhoz az asztalhoz ment, ahol az a három személy ült. Két pisztolyt vett elő és elkezdett lövöldözni rájuk, majd elmenekült - közölte az étterem tulajdonosa a dpa hírügynökséggel.

A merénylet hírére a török elnök is megszólalt:Elítélem az erbíli konzulátusunk munkatársai ellen elkövetett kegyetlen támadást- tette közzé hivatalos Twitter-oldalán.

Mike Pompeo amerikai külügyminisztere is hasonlóképp nyilatkozott: "Az Egyesült Államok elítéli a török diplomaták elleni szörnyű támadást. Az ilyesfajta cselekedetekre nem létezik mentség" - tette közzé hivatalos Twitter-oldalán Pompeo.

A Hszinhua kínai hírügynökség úgy tudja, Mohamed Ali al-Hakim iraki külügyminiszer és török hivatali kollégája, Mevlüt Cavusoglu telefonon beszéltek egymással szerdán. Al-Hakim elmondta: a külügyminisztérium és az iraki hatóságok vizsgálják az esetet, próbálják kideríteni annak indítékát és körülményeit.

Az iraki külügyminiszter hangsúlyozta továbbá, hogy a merénylet nem ássa alá az iraki-török kapcsolatokat, sokkal inkább arra készteti a feleket, hogy megerősítsék kapcsolataikat.

A támadásért egyelőre senki sem vállalta a felelősséget.

Törökország rendszeresen hajt végre katonai műveleteket a térségben, török harci repülőgépek évek óta bombázzák a lázadók állásait Észak-Irakban, ahol a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) titkos bázisai vannak. A török védelmi minisztérium múlt szombaton jelentette be, hogy kiterjeszti a térségben május óta tartó katonai műveleteit.A PKK - amelyet Törökország, az Európai Unió és az Egyesült Államok egyaránt terrorszervezetként tart számon - évtizedek óta küzd a főként kurdok lakta délkelet-törökországi térség autonómiájáért. A PKK 1984 óta folytat fegyveres felkelést Délkelet-Törökországban, az összecsapások 2015 nyarán, két és fél év tűzszünetet követően újultak ki, és tartanak azóta is.