Von der Leyen: Többet kell tenni az illegális bevándorlás ellen

Horizontal
Former German Defence Minister and newly-appointed EU commission Ursula von der Leyen delivers a speech during her statement for her candidacy for President of the Commission at the European Parliament on July 16, 2019 in Strasbourg, eastern France. (Photo by FREDERICK FLORIN / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Európai Uniónak stabil külső határokra van szüksége, de ehhez a migráció szempontjából frontországnak számító, legnagyobb nyomás alatt álló tagállamoknak megfelelő segítséget kell kapniuk – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökjelöltje Strasbourgban, ahol ma szavaznak a képviselők a jelöltségéről.
Vágólapra másolva!

védeni kell a menedékjogot, és támogatni kell a menekülteket, például humanitárius folyosók kiépítésével – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöki posztjának várományosa, jelenlegi német védelmi miniszter Strasbourgban.

Ursula von der Leyen: Határozottan fel kell lépni az illegális migrációval szemben Forrás: AFP/Frederick Florin

Von der Leyen az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén elmondott beszédében aláhúzta:

de ehhez a migráció szempontjából frontországnak számító, legnagyobb nyomás alatt álló tagállamoknak megfelelő segítséget kell kapniuk. Szolidaritásra kell törekedni a tagországok között, tisztességes együttműködésre, és fokozni kell az együttműködést a migráció kiinduló és tranzitországaival – mondta.

Meghosszabbíthatják a brit kilépés dátumát

Von der Leyen kiemelte annak fontosságát is, hogy Európa határozottabban lépjen fel a világban egyebek mellett a gazdaság és a biztonságpolitika területén. A döntések mögé pedig minden tagállamnak be kell állnia – hangsúlyozta. A közös védelmi politika egyik legfontosabb eleme a NATO-val folytatott együttműködés, ugyanakkor közös európai védelmi unióra van szükség – közölte.

Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnésére (brexit) vonatkozóan az elnökjelölt aláhúzta, hogy

rendezett kilépésre kell törekedni a bizonytalanság, a béke és a stabilitás megőrzése érdekében.

„Bizottsági elnökként kész leszek meghosszabbítani a brit kilépés dátumát, ha arra szükség van a jobb megállapodás érdekében. A Egyesült Királyság szövetségesünk marad, barátunk és szoros partnerünk” – fogalmazott.

„Számomra a legfontosabb, hogy Európa erős és egységes legyen. Aki Európát gyengíteni, megosztani akarja, meg akarja fosztani az értékeitől, az ellen nagyon keményen fogok harcolni” – jelentette ki Ursula von der Leyen.

Az uniós tagállamok vezetőiből álló Európai Tanács július elején döntött arról, hogy Ursula von der Leyent javasolja az Európai Bizottság elnöki posztjára. A jelöltet az Európai Parlament tagjai többségének kell megválasztania. Erről a képviselők a strasbourgi plenáris ülésen döntenek kedden.