Több politikus is gratulált Von der Leyennek

2019.07.16. 20:28

Miután Ursula von der Leyent megválasztották az Európai Bizottság vezetőjének, sorra kapja a gratuláló és támogató megjegyzéseket Európa vezetőitől. 

Orbán Viktor és a V4-ek által is támogatott Ursula von der Leyent választotta meg az Európai Parlament többsége a következő öt évre az Európai Bizottság élére.

A politikus 383 voksot kapott, míg 327-en ellene szavaztak. Az Európai Bizottság új vezetője keddi jelölti beszédében egyébként azt mondta,  az Európai Unióban többet kell tenni az illegális bevándorlás csökkentése érdekében, küzdeni kell a szervezett bűnözői csoportok által működtetett embercsempészet ellen. Leyen megválasztásával Soros álciviljei súlyos vereséget szenvedtek. Ezzel megbukott Manfred Weber és Soros embere, Timmermans is. A döntés kilenc szavazaton múlott, vagyis a Fidesz 13 szavazata nélkül nem választották volna meg Ursula von der Leyent.

Az Európai Bizottság elnökének megválasztott Ursula von der Leyen német kereszténydemokrata politikus és David-Maria Sassoli, az Európai Parlament olasz elnökeForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Gratulációk

Megválasztása után a politikus sorra kapta a gratulációkat.  

Szívből gratulálok, és eredményes munkát kívánok Ursula von der Leyen asszonynak, akit ma az Európai Bizottság új elnökének választottunk! - írta Járóka Lívia, az Európai Parlament fideszes alelnöke. 

Gratulálok Európának - írta Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. 

Az EB új vezetőjének az ügyvezető osztrák kancellár is gratulált. Brigitte Bierlein sok sikert kívánt Ursula von der Leyennek. 

Az EB új elnökét Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök is köszöntötte. 

Annagret Kramp-Krannenbauer, a CDU elnöke azt írta, történelmi siker az új európai bizottsági elnök megválasztása, és bízik benne, hogy a jövőben hidakat tud majd építeni Európában.  

Andrej Plenkovic, horvát néppárti miniszterelnök azt írta, hogy bízik benne, Ursula von der Leyen megválasztásával egy fenntartható és igazságos Európa születik majd. 

Merkel is gratulált

Angela Merkel német kancellár és több német pártvezető is gratulált kedd este Ursula von der Leyen német védelmi miniszternek megválasztásához az Európai Bizottság élére.

A német kancellári hivatal által közzétett közlemény szerint a kormányfő örömét fejezi ki, hogy első alkalommal kerül nő a brüsszeli testület élére, egyúttal kiemeli, hogy több mint öt évtized után lesz ismét német elnöke a bizottságnak.

A szintén német konzervatív Walter Hallstein a bizottság első elnöke volt 1958-tól 1967-ig. 
Örülök, mert vele meggyőződéses és meggyőző vezetője lesz az Európai Bizottságnak - írja közleményében régi szövetségeséről Angela Merkel, aki szerint Ursula von der Leyen nagy lendülettel áll majd neki megoldani azokat a kihívásokat, amelyek az Európai Unió előtt állnak. 
Ha ma el is veszítek egy hosszú évek óta mellettem dolgozó minisztert, új partnerre találok benne Brüsszelben - áll a kancellária kommünikéjében.