Ursula von der Leyent ma az Európai Bizottság elnökének választhatják

VON DER LEYEN, Ursula Berlin, 2019. július 3.
Ursula von der Leyen német védelmi miniszter érkezik a cabinet heti munkaülésére a berlini kancellárián 2019. július 3-án. Ursula von der Leyent az Európai Tanács az előző napi rendkívüli ülésén az Európai Biz
Berlin, 2019. július 3. Ursula von der Leyen német védelmi miniszter érkezik a cabinet heti munkaülésére a berlini kancellárián 2019. július 3-án. Ursula von der Leyent az Európai Tanács az előző napi rendkívüli ülésén az Európai Bizosság elnökének jelölte. MTI/AP/Markus Schreiber
Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament várhatóan kedden este szavaz a német Ursula von der Leyenről, akit az Európai Bizottság elnökének jelölt az Európai Tanács. A Fidesz–KDNP delegációja a politikus mellett voksol Strasbourgban.
Vágólapra másolva!

Pont kerülhet az uniós tisztújítás legégetőbb kérdésére: az Európai Parlament (EP) kedd este szavaz az Európai Bizottság elnöki székének várományosáról, Ursula von der Leyenről. A német miniszter a voksolás előtt fel is szólal a plenáris ülésen, ahol Európa-vízióját mutatja be. Utóbbiból az elmúlt héten már megtudtunk pár gondolatot, Von der Leyen ugyanis felkereste az EP vezető pártjait – írta a Magyar Nemzet.

Ursula von der Leyen, az egyetlen jelölt az Európai Bizottság élére Forrás: MTI/AP/Markus Schreiber

Az Európai Néppárt teljes erővel kiáll Von der Leyen mellett, akinek összesen 374 támogató voksra van szüksége a hivatalosan 751 (jelenleg csak 747) tagú parlamentben. A zöld és a szélsőbaloldali csoport már jelezte, hogy ma biztosan nemmel voksolnak.

Elméletileg a jobb- és balközép, illetve a Macron-frakció szavazatainak száma – összesen 444 – is elegendő lenne a sikerhez.

A Fidesz-KDNP Von der Leyen mellett áll

A szociáldemokrata és liberális pártok kritikáira az elnökjelölt hétfőn levélben is válaszolt, és többek között a migrációs rendszer reformját, egy működőképes jogállamisági mechanizmust, 2050-re klímasemlegességet, illetve a nemek közötti egyenlőség előmozdítását ígérte.

A Macron-frakció soraiban helyet foglaló Momentum EP-képviselője, Donáth Anna tegnap a Twitteren hiányosnak és kevésbé kielégítőnek nevezte a dokumentumot. A Demokratikus Koalíció közben online konzultációt indított Von der Leyen európai parlamenti megszavazásáról. Az MSZP-s Ujhelyi István és a jobbikos Gyöngyösi Márton elfogadhatatlannak nevezte a jelöltállítás módját, és kijelentették, hogy nem szavazzák meg a német politikust.

A Fidesz–KDNP delegációja ezzel szemben biztosan Von der Leyen bizottsági elnöksége mellett szavaz ma.