V4NA: Távozik a botrányosan megválasztott EB-főtitkár, Selmayr

2019.07.16. 11:21

Jövő héten távozik az Európai Bizottság főtitkára, Martin Selmayr, a helyét pedig egy francia politikus veheti át. Komoly botrány volt Selmayr kinevezéséből, egy uniós ombudsman jelentése szerint nem felelt meg a szabályoknak a kinevezése – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Martin Selmayr maga jelentette be, hogy jövő héten távozik az Európai Bizottság főtitkári posztjáról. Ezzel pedig csillapította az indulatokat az unió német többségű vezetésével kapcsolatban. Selmayr a Politicónak azt mondta hétfőn, hogy beszélt Ursula von der Leyennel a lemondásáról, amiről tudta, hogy úgyis szóba jön majd. Azt mondtam neki: a legfontosabb most az, hogy megnyerd ezt a szavazást – jelentette ki Selmayr.

Martin SelmayrForrás: Picture-Alliance/AFP/P0009

Von der Leyen már beszélt arról hétfőn, hogy az egyik legerősebb háttérember távozik a posztjáról, ha ő lesz az Európai Bizottság elnöke.

Hatalmas botrányt váltott ki Selmayr három évvel ezelőtti kinevezése, mivel Jean-Claude Juncker bizottsági elnök kabinetfőnökéből hirtelen lett főtitkár. Egy uniós ombudsmani jelentés szerint az Európai Bizottság túllépte a hatáskörét a kinevezéssel, a bizottság azonban visszautasította a vádakat. Munkatársai pedig arról számoltak be, hogy elviselhetetlen vele dolgozni.