V4NA: Puccskísérlettel vádolja Soros Györgyöt az albán államfő

Soros György
WASHINGTON, DC - APRIL 17: Soros Fund Management Chairman George Soros attends a meeting with finance and development ministers, international partners and the presidents of Liberia, Sierra Leone and Guinea about the ongoing efforts to recover from the Ebola outbreak in West Africa during the World Bank- International Monetary Fund Spring Meetings April 17, 2015 in Washington, DC. The World Bank announced Friday that it would provide an additional US$650 million over the next year to help Guinea, Liberia and Sierra Leone to recover from the social, economic and health impact of the Ebola crisis. Chip Somodevilla/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Albánia destabilizálása és az ország feletti teljes hatalomátvétel Soros György célja Ilir Meta elnök szerint. „Sajnos nem hallgattam Orbán Viktorra” – utal vissza az államfő arra, hogy a magyar miniszterelnök már 2000-ben figyelmeztette rá: az amerikai milliárdos a látszattal szemben gyakran épp a demokrácia ellen szervezkedik – hívja fel rá a figyelmet a V4NA nemzetközi hírügynökségen közölt elemzésében Lánczi Tamás, a magyar XXI. Század Intézet igazgatója.
Vágólapra másolva!

Évek óta tartó tüntetések, utcai harcok és politikai instabilitás közepette segíti a Soros György által pénzelt NGO-hálózat, hogy hatalomban maradjon Albániában a nyílt társadalom és a multikulturalizmus mellett hitet tevő szocialista kormány.

Soros György Forrás: AFP/2015 Getty Images/Chip Somodevilla

Június 30-án önkormányzati választásokat tartottak az országban, amin a kormányzó Szocialista Párt gyakorlatilag egyedül indult el az ellenzék bojkottja miatt.

Ilir Meta államfő korábban bejelentette, hogy őszig elhalasztja a voksolást, hátha sikerül megállapodni a politikai erők között, ezt azonban a parlament saját hatáskörben alkotmányellenesnek nyilvánította, és eljárást indított az általuk leváltani kívánt elnök ellen.

Edi Rama albán kormányfő és az által irányított Szocialista Párt mindezt azért tehette meg, mert

Albánia alkotmányos válságát jelzi, hogy Ilir Meta elnök a minap azzal vádolta az albán politikában rendkívül befolyásos Soros Györgyöt, hogy

összeesküvést szőtt, amelynek célja az állam feletti teljes uralom megszerzése.

Az államfő azt nyilatkozta: „Szeretnék néhány szót szólni a tiszteletre méltó milliárdosról, Soros Györgyről. Nem figyeltem oda eléggé Orbán Viktorra még 2000 januárjában, amikor én szeretettel beszéltem Soros Györgyről, hiszen – az igazat megvallva – segített minket, amikor ellenzékben voltunk, viszont [Orbán] azt válaszolta:

Ilir Meta Forrás: MTI/EPA/Malton Dibra

Egy másik helyi forrás szerint az elnök

felszólította Sorost, hogy „élvezze a milliárdjait”, de hagyja békén Albániát, amely „kis ország az ő méretéhez képest”.

Figyelmeztette a magyar származású milliárdost és más külföldi érdekeket, hogy amíg ő az államfő, meg fogja védeni Albániát.

Az Obama-kormányzat alatt 9 millió dollár amerikai közpénzzel támogatták Soros egyik albániai szervezetét,

amelynek egyértelműen az volt a célja, hogy az igazságszolgáltatás megbénításával megerősítse a kormányon lévő szocialista miniszterelnök hatalmát.

Az Obama által kinevezett tiranai amerikai nagykövet az anyagi támogatáson túlmenően is szorosan együttműködött a Soros-hálózattal:

Soros régóta nagyon aktív a politikai és etnikai konfliktusok által terhelt Balkánon.

Macedóniában gyakorlatilag az ő aknamunkájának köszönhetően, az ottani amerikai nagykövet segítségével buktatták meg a több cikluson át stabilan kormányzó, Nikola Gruevszki vezette nemzeti erőket, hogy

a helyükre a muszlim vallású albán kisebbség pártjával koalíciót kötő, Soros által évtizedek óta támogatott baloldal kerüljön.

A szocialista kormányfő, Zoran Zaev nem nevezhető hálátlannak: azóta is rendszeresen egyeztet Soros Györggyel és fiával, Alex Sorossal a nyílt társadalom és a multikulturalizmus macedóniai megvalósításáról.