Konkrét intézkedéseket várnak von der Leyentől az erdélyi magyarok

2019.07.16. 09:57

A kisebbségi jogok európai egyenlőtlenségével az emberi jogok sérülnek – hívta fel rá a figyelmet Vincze Loránt, az RMDSZ európai parlamenti (EP-) képviselője első strasbourgi plenáris felszólalásában. Vincze arra kérte Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság (EB) elnöki tisztségének várományosát, hogy emelje be a bizottság prioritásai közé ezt a témát, illetve kérte, hogy a biztosok kijelölésének során egyikük tárcájába illesszék be a nyelvi és kulturális sokszínűség témakörét. Von der Leyen az RMDSZ képviselőjével az ülést követően folytatott egyeztetésen ígéretet tett arra, hogy figyelni fog erre a kérdésre, és készen áll egy megbeszélésre az uniós kisebbségvédelmi intézkedések lehetőségéről.

Az RMDSZ EP-képviselője, az őshonos európai nemzeti kisebbségek ernyőszervezete (FUEN) elnöke hétfő esti felszólalásában rámutatott arra, hogy az Európai Unió tagállamaiban nagyon eltérő az őshonos kisebbségi közösségekre vonatkozó jogi keret: míg több országban erős jogosítványokat tartalmazó törvények vannak, másutt a meglévő jogok csak részleges megoldást jelentenek, néhány országban pedig el sem ismerik a kisebbségeket - írja a Maszol.

Ursula von der Leyen és Vincze LorántForrás: RMDSZ.RO

Vincze példaként a romániai közigazgatási törvény nemrégiben történt módosítását hozta fel, amely meglévő jogok szűkítését is célozta.

Hozzátette: az országban a magyar nyelvre vonatkozó előírásokat nagyon sok esetben nem alkalmazzák, az állam pedig tiltja a magyar közösség szimbólumainak használatát. Különösen aggasztónak nevezte, hogy jelenleg nincs érdemi párbeszéd a román többség és a romániai magyar közösség között.

„Az EP-ben szorgalmaznunk kell az együttműködést a kisebbségi kérdésben, a jó gyakorlatok megosztását. Legyen jogállamisági elv a kisebbségvédelmi jogszabályok betartása! Ötven millió kisebbségi uniós polgár abban bízik, hogy az új mandátumban az Európai Unió kisebbségvédelmi standardokat teremt. Tegyünk róla!" – zárta felszólalását a képviselő.

Vincze Loránt ezt megelőzően az Európai Néppárt (EPP) képviselőcsoportjában Ursula von der Leyen EB-elnökjelölthöz intézett kérdést. A schengeni csatlakozás témakörében kérte, hogy az egyértelműen diszkriminatív helyzet felszámolása érdekében mindent tegyen meg von der Leyen az Európai Bizottság élén.

Hangsúlyozta, hogy Brüsszel egyelőre nem hozott olyan intézkedéseket, amelyek kellőképpen hasznosítanák az ötven millió őshonos nemzeti kisebbségi hozzájárulását az európai kulturális örökséghez, illetve segítenék identitásuk megőrzését.

Emlékeztetett rá: az Európai Parlament a múlt ciklusban két határozatot is elfogadott ebben a témában, ugyanakkor az európai polgárok is közvetlenül sürgetik a jogalkotást a Minority SafePack európai polgári kezdeményezéssel.Vincze Loránt arra kérte von der Leyent, az EB elnöki tisztségének várományosát, hogy emelje be a bizottság prioritásai közé ezt a témát, illetve kérte, hogy a biztosok kijelölésének során egyikük tárcájába illesszék be a nyelvi és kulturális sokszínűség témakörét.

Ursula von der Leyen az RMDSZ EP-képviselőjével az ülést követően folytatott egyeztetésen ígéretet tett arra, hogy figyelni fog erre a kérdésre, és készen áll egy megbeszélésre az uniós kisebbségvédelmi intézkedések lehetőségéről.