Hidvéghi Balázs: A jobboldal támogatta Von der Leyen megválasztását

2019.07.16. 21:16

Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő Strasbourgban tartott sajtótájékoztatót, ahol az új bizottsági elnök, Ursula von der Leyen megválasztásáról beszélt.

Könnyű nyilatkozatokat, hangzatos deklarációkat tenni, de Ursula von der Leyen kilencszavazatos többséggel európai bizottsági elnökké történt megválasztása azt mutatja: az Európai Parlamentben a jobboldal megszavazta, a baloldal pedig többségében az új bizottsági elnök megválasztása ellen szavazott  - közölte Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő Strasbourgban.

Az Európai Bizottság következő elnökének választott Ursula von der Leyen német védelmi miniszter és David-Maria Sassoli, az Európai Parlament olasz elnökeForrás: MTI/EPA/Patrick Seeger

A képviselő, miután az EP strasbourgi plenáris ülésén megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság következő elnökévé, magyar újságíróknak nyilatkozva aláhúzta: a Fidesz-KDNP tizenhárom képviselőjének szavazatával támogatta a jelölt megválasztását, ami azt mutatja, hogy ezen szavazatok nélkül nem lenne elnök Ursula von der Leyen. 

Hidvégi azt is mondta, hogy az Európai Néppárt (EPP) magyar nemzeti delegációja megelőlegezett bizalom mellett támogatta szavazataival, de határozott elvárásokkal van az Európai Bizottság új elnöke iránt. 

Hidvéghi Balázs azt is mondta, hogy az új vezetővel esély nyílik egy kiegyensúlyozottabb és józanabb európai uniós politikára. A magyar delegáció azt reméli, hogy az uniós bevándorlás kérdésében is új korszakot jelent az új bizottsági elnök megválasztása. 

Aláhúzta ugyanakkor, számon fogják kérni a magyar emberek akaratát. 

A magyar emberek ugyanis egyértelművé tették, hogy olyan új uniós vezetőket szeretnének, akik megállítják a bevándorlást, tisztelik a közép-európai országokat, a nemzeteket és nem sértik azok szuverenitását - emelte ki.

Hidvéghi BalázsForrás: MTI/Máthé Zoltán

Európának szüksége van védelemre

Hidvéghi Balázs azt is mondta, hogy Európának szüksége van a védelemre. A bizottsági elnöknek fő szerepet kell játszania abban, hogy Európa szavatolni tudja saját biztonságát, meg tudja védeni az embereket, és nemet mondjon a bevándorlásra. 
Azok az országok pedig, amelyek védik és a jövőben is védeni fogják Európa külső határait, támogatást és nem támadást érdemelnek - fogalmazott.

A képviselő fontosnak nevezte, hogy a regionális fejlesztési, valamint az agrártámogatások kérdésében meg tudjon maradni az a politika, amely forrásokat biztosít ezekre a célokra.

Nem könyöradományról van szó, és nincs helye a kettős mércének sem. Ezek a támogatások járnak és szükségesek ahhoz, hogy az Európai Unió sikeres tudjon lenni  - jelentette ki.

Az Európai Parlament kedden, strasbourgi plenáris ülésén megválasztotta Ursula von der Leyen német kereszténydemokrata politikust az Európai Bizottság következő elnökének. A képviselők 383 szavazattal, 327 ellenében, 22 tartózkodás és egy érvénytelen szavazat mellett titkos szavazáson támogatták a jelölt bizottsági elnöki kinevezését.