Egy illegális bevándorló átlagosan 15 éve él az Egyesült Államokban

Egyesült Államok, Mexikó, illegális bevándorlás
Ciudad Juarez, 2019. július 9. Menekültek próbálnak átjutni az Egyesült Államokba a mexikói-amerikai határkerítésen a Chihuahua mexikói állambeli Ciudad Juarezben 2019. július 9-én. MTI/EPA-EFE/David Peinado
Vágólapra másolva!
Igen beszédes adatokat tett közzé az amerikai Breitbart hírportál a Pew Research Center egyik legújabb kutatására hivatkozva. Az egyik megállapítás szerint 2017-ben egy illegális bevándorló átlagosan már 15 éve tartózkodott az Egyesült Államokban. Összehasonlításul: 1995-ben, illetve 2000-ben ez a szám még 7 év körül volt, ami azt jelenti, hogy két évtized alatt megduplázódott az Egyesült Államokban lévő illegális bevándorlók tartózkodási ideje. 
Vágólapra másolva!

Már az önmagában az államokban jogellenesen tartózkodók számát sem lehet valamennyire is pontosan megbecsülni, mert a tanulmányban is szereplő 11 és 22 millió közti szám igen nagy szórásról tanúskodik.

Mindenesetre - ahogy a portál is kiemeli -,

a 15 éve illegálisan Amerikában tartózkodók igen nagy pénzügyi terhet rónak az amerikai középosztályra.

2017-ben az illegális felnőtt bevándorlók 20 százaléka tartózkodott 5 éve vagy annál kevesebb ideje, egy évtizeddel korábban ez a szám még 30 százalék volt.

Kétharmaduk viszont már több mint 10 éve az országban van.

Legalább 7,6 millióan állást is betöltenek - melyet betölthetnének amerikai állampolgárok vagy legális bevándorlók is - miközben ez a szám 1995-ben még "csak" 3,6 millió volt - írja a Breitbart.

A szerző kiemeli, hogy egy kitoloncolás költsége közel 11 ezer dollár egy illegális migráns esetében, ami azt jelenti, hogy még mindig sokkal olcsóbb, mintha egész életükben az amerikai társadalomnak kellene eltartani őket, dollár százmilliárdokért egy egész élettartamot figyelembe véve.

Illegális bevándorlók próbálnak átjutni az Egyesült Államokba a mexikói-amerikai határkerítésen a Chihuahua mexikói állambeli Ciudad Juarezben 2019. július 9-én. Forrás: MTI/EPA-EFE/David Peinado

A szövetségi bevándorlási és vámhatóságnak biztosan nem lesz akkora erőforrása, hogy kezelje ezt a hatalmas tömeget és mindenkit ki tudjanak toloncolni, ettől függetlenül, ahogy arról vasárnap az Origo is beszámolt, Donald Trump elnök pénteken jelentette be, hogy

vasárnap megkezdődik az országban illegálisan tartózkodó migránsok letartóztatása és kitoloncolása.

Matthew Albence, a bevándorlási hivatal rendfenntartó részlegének ügyvezető igazgatója azt nyilatkozta, hogy a razziák konkrét személyek letartóztatására irányulnak, és alapvetően mintegy kétezer illegális migránst érintenek.