Dupla életfogytiglanra és még 419 év börtönre ítélték a charlottesville-i gázolót

2019.07.15. 21:47

Újabb, immár második életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte hétfőn egy Virginiai bíró James Alex Fields ohiói neonáci férfit, amiért 2017 nyarán a charlottesville-i zavargásokon szándékosan halálra gázolt egy baloldali tüntetőt.

A 22 éves Fieldset június végén ítélték először életfogytiglanra. Hétfőn a második életfogytig tartó büntetést a bíró, Richard Moore megtoldotta még 419 évvel az esküdtszék javaslatára.

Mr. Fields, ön rászolgált büntetésére. Amit tett, terrorcselekmény volt – mondta a bíró.

2017 augusztusában a virginiai Charlottesville egyetemi városban jobboldali érzületű tüntetők megmozdulást szerveztek egy, a városban felállított szobor elmozdítása ellen. A szobor Robert E. Lee tábornokot, az amerikai polgárháború déli államai – a konföderáció – hadseregének főparancsnoka volt.

James Alex Fields, Jr.Forrás: AFP/Handout

Az Egyesült Államok több déli tagállamában évek óta zajló történelmi revíziós kísérletek sorába illeszkedőn a városi önkormányzat – egyes, magukat polgárjoginak mondó csoportok szorgalmazására – úgy döntött, hogy a szobrot eltávolítja a belvárosból. Erre válaszként hirdettek békés tüntetést a szobrot megőrizni akaró virginiaiak.

A békésnek meghirdetett tüntetésre azonban más tagállamokból is érkeztek, köztük a fehérek felsőbbrendűségét hirdető fajgyűlölők is. A tüntetésen megjelentek baloldali csoportok is, amelyek a szobor eltávolítása mellett szerveztek megmozdulást. A két csoport összecsapott egymással, és James Alex Fields szándékosan belehajtott a baloldali tüntetők tömegébe, halálra gázolva a 32 éves Heather Heyert.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK