Verekedés, gyújtogatás, rendőri erőszak Párizsban a nemzeti ünnepen

Franciaország, Bastille, tüntetés, diadalív
5946566 14.07.2019 Fires are seen in front of the Arc de Triomphe as protestors linked to the Yellow Vests (Gilets Jaunes) movement take part in a demonstration after the traditional Bastille Day military parade in Paris, France. Julien Mattia / Sputnik
Vágólapra másolva!
Ahogy az Origo is beszámolt róla, idén is megtartották a szokásos katonai díszszemlét Párizsban, a francia nemzeti ünnepen, a Bastille várbörtön 1789-es, forradalmárok általi bevételének 230. évfordulójának a tiszteletére. A fővárosban a megemlékezésen botrány tört ki; Emmanuel Macron elnököt kifütyülték a tüntetők, ezután összecsapások alakultak ki, a rendőrök pedig rátámadtak a tiltakozókra, könnygázt és gumilövedéket is bevetettek ellenük. Ahogy a francia tüntetéseken az utóbbi hónapokban általános: a rendőrök egyrészt tehetetlenek voltak a legagresszívebb tüntetőkkel szemben, akik ismét fel akarták gyújtani az egyik leghíresebb párizsi éttermet, a Fouquet's-t, ugyanakkor tüntetők más csoportjával meg feltűnően erőszakosak voltak. Egy nő súlyosan megsérült a szemén.
Vágólapra másolva!

A párizsi központi megemlékezésen az incidensek az után kezdődtek, miután a Macron ellen tüntetők – köztük a megélhetésükért küzdő sárgamellényesek és persze szélsőbaloldali anarchisták is – hangosan kifütyülték a katonai parádé előtt gépkocsiján elhajtó francia államfőt a Champs-Élysées sugárúton, majd ezután a lemondását követelték.

A tüntetők egy része behatolt a sugárútra, majd barikádokat kezdtek ott emelni, amiket meggyújtottak.

A Le Figaro videója a barikádról:

A videón egyébként látszik, hogy szélsőbaloldali anarchisták azt kiabálják, hogy a Fouquet's-hez, a Fouquet's-hez. Mint ismert, tavasszal kirabolták és felgyújtották a sárgamellényesek közé keveredett anarchisták az egyik leghíresebb párizsi éttermet.

A hatóságok szerint a tiltakozó megmozdulás nem volt előre bejelentve – írja az AFP francia hírügynökség.

Az eseményeket a Sputnik francia adása is dokumentálta.

Rendőri erőszak Párizsban:

A többek között általuk készített videofelvételekből és fényképekből

jól látható, hogy milyen brutálisan léptek fel a rendőrök a tüntetőkkel szemben.

Egy nőnek például annyi könnygázt permeteztek a szemébe, hogy az elkezdett vérezni, így a szemeit be kellett kötni.

– közölte Párizs rendőr-főkapitánysága.

A letartóztatottak között van a sárgamellényesek három vezetője, Maxime Nicolle, Jérome Rodrigues (akinek Macron rendőrei januárban kilőtték az egyik szemét) és Éric Drouet is.

Jérome Rodrigues 2019. január 26-án Forrás: AFP/Zakaria Abdelkafi

Késő délután a rendőrök elkezdték kiüríteni a Champs-Élysées környékét, de

a legtöbb tiltakozó nem akart önként távozni, ezért erővel szorították ki őket

közölte a Reuters brit hírügynökség.

Ennek ellenére sokan a korábbi helyükön maradtak.