Katonai díszszemlét tartottak Párizsban a francia nemzeti ünnep alkalmából

2019.07.14. 12:47

Európai vezetők részvételével tartották meg a katonai díszszemlét Párizsban, a francia nemzeti ünnepen, a Bastille várbörtön 1789-es, forradalmárok általi bevételének 230. évfordulójának a tiszteletére.

A katonai parádé az európai katonai együttműködés jegyében zajlott. Az európai katonai kezdeményezés Emmanuel Macron francia elnöktől indult, célja a rendkívüli hadi helyzetek, humanitárius válságok kezelése.

A Patrouille De France légi akrobatacsoport gépei nemzetiszínű csíkokat festenek az égre a párizsi Champs-Élysées sugárúton a Bastille napján rendezett parádén 2019. július 14-énForrás: MTI/AP/Michel Euler

Tíz ország, közte Franciaország és Németország is részt vett benne, katonáik vasárnap ott voltak Párizs sugárútján, a Champs-Élysées-n.A résztvevők között menetelt a francia-német dandár 500 katonája, de még az Európai Unió kiképzési küldetéséből Maliból visszatért spanyol kontingens is.

Több mint négyezer katona, 196 páncélozott jármű és 237 lovas katona vonult el a nagyszámú nézősereg előtt.

Az égen pedig 69 repülőgép és 39 helikopter zúgott el a francia főváros légterében.

A nemzeti ünnepen Emmanuel Macron francia elnökhöz csatlakozott Belgium, Észtország, Finnország, Hollandia, Portugália államfője, valamint Angela Merkel német kormányfő. Theresa May brit miniszterelnököt kormánya kabinetirodájának vezetője, David Lidington képviselte.

Jelen volt Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság vezetője, illetve Charles Michel belga kormányfő, az Európai Tanács leendő elnöke is.

Az ünnepélyes hangulatot csupán az törte meg, hogy amikor Macron a katonai parádé előtt gépkocsiján elhajtatott a Champs-Élysées-n, útján hangos hurrogás követte az úttest mentén álló 20-30 sárgamellényes részéről.

Emmanuel Macron francia elnök és Francois Lecointre tábornok, a francia hadsereg vezérkari főnöke nyitott katonai járműben a párizsi Champs-Élysées sugárúton a Bastille napján rendezett parádén 2019. július 14-énForrás: MTI/AP/Rafael Yaghobzadeh

Egyesek mozgalmuk jelképeként sárga léggömböket eresztettek a levegőbe – számolt be a France 2 közszolgálati televízió kommentátora.