Jeremy Hunt: Karácsonyig várható a brexit

Jeremy Hunt
Britain's Foreign Secretary Jeremy Hunt leaves from 10 Downing Street after attending a Cabinet meeting in London on April 2, 2019. - Prime Minister Theresa May spent Tuesday locked in crisis talks with her ministers to try to resolve the months-long Brexit crisis, as EU leaders warned Britain risked crashing out of the bloc next week. (Photo by Tolga AKMEN / AFP)
Vágólapra másolva!
Jeremy Hunt brit külügyminiszter szerint Nagy-Britannia "várhatóan karácsonyig" kilép az Európai Unióból.
Vágólapra másolva!

Jeremy Hunt és Boris Johnson a kormányzó Konzervatív Párt és a kormány éléről e hónap végén távozó Theresa May miniszterelnök tisztségéért verseng. Kettőjük közül a párt 160 ezer fős tagsága választja meg postai úton May utódját.

A választás győztese július 24-én veszi át Maytől a pártvezetői és a miniszterelnöki tisztséget.

A BBC televízió által velük készített, péntek este műsorra tűzött kettős, egyenként félórás interjúban – amelyben nem együtt, hanem külön-külön nyilatkoztak – Hunt kijelentette: ha ő lesz a következő miniszterelnök és szeptember végéig sikerül új Brexit-megállapodásra jutnia az EU-val, akkor hajlandó lenne időt hagyni a parlamenti elfogadtatáshoz, akkor is, ha ez "pár nappal" túlmenne az októberi határidőn.

Jeremy Hunt Forrás: AFP/Tolga Akmen

Ha őt választják miniszterelnöknek, kormánya már augusztusban összeállít egy megállapodási javaslatot, és szeptemberben hivatalos tárgyalásokat kezd az Európai Unióval erről a tervezetről. Ha az általa tervezett tárgyalások az EU-val jó eredménnyel zárulnak, az Európai Unió hajlandó lehet akár egy soron kívüli csúcstalálkozó összehívására is szeptemberben.

Arra a kérdésre, hogy mit változtatna meg a Theresa May által elért megállapodásban, Hunt azt mondta, hogy "elsősorban" azt a tartalékmegoldást, amely a hosszú évek óta nem létező fizikai ellenőrzés visszaállításának elkerülését célozza Észak-Írország és az Ír Köztársaság határán. E megoldás alapján az Egyesült Királyság vámuniós viszonyrendszerben maradna az EU-val, ha nem sikerülne időben olyan szabadkereskedelmi megállapodást kötni, amely a határellenőrzést feleslegessé tenné.

Hunt megismételte azt a korábban is hangoztatott véleményét, hogy szeptember végéig egyezségre lehet jutni az Európai Unióval a London által a Brexit-megállapodásban igényelt módosításokról, annál is inkább, mivel az EU részéről is sokan, köztük Angela Merkel német kancellár is meg akarja oldani ezt a problémát.

Arra a kérdésre, hogy ha lesz új megállapodás, az októberi határnapon túl hajlandó lenne-e akár hetekkel vagy hónapokkal is elhalasztani a kilépést az EU-ból az egyezmény parlamenti elfogadtatása végett, Hunt kitérően csak annyit mondott, hogy "nincs szó több hónapról". Azért nem akar pontos időkeretet meghatározni, mert

egy miniszterelnöknek csak olyan ígéreteket szabad tennie, amelyeket be is tud tartani.

Nem fogja elkövetni ugyanazt a hibát, mint Theresa May, aki megígérte, hogy Nagy-Britannia március 29-én kilép az EU-ból, és nem tudta teljesíteni ezt az ígéretét.

Boris Johnson a péntek esti BBC-interjúban kijelentette ugyanakkor, hogy ha ő lesz az új miniszterelnök, Nagy-Britannia mindenképpen kilép október 31-én az EU-ból. A még további halogatás a politikába vetett bizalom "óriási erózióját" okozná.

Johnson megerősítette azt a véleményét, hogy az ír-északír határellenőrzés ügyét ki kell venni a Brexit-megállapodásból, és az EU-val folytatandó majdani szabadkereskedelmi tárgyalások keretében kell rendezni.