Családpolitikai rangsort vezet Magyarország

2019.07.11. 09:24

Tizenkét szempont alapján értékelte 45 európai ország családpolitikai intézkedéseit a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és Családokért, és a népesedési világnap alkalmából rangsort hozott nyilvánosságra. Magyarország Franciaországgal együtt a rangsor élén végzett.

Az intézet az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a „családbarátság” szempontjai alapján összeállított lista azt mutatja, hogy az adott országban mennyire sokrétű és milyen széles a családokat támogató intézkedések köre. Ennek alapján kiderül, hogy egy adott ország társadalompolitikája kiemelten kezeli-e a családot, és mennyire komplex a családpolitika.

Az országok teljesítményét 12 intézkedéstípus alapján hasonlítja össze az elemzés: vizsgálja a családok lakhatását segítő támogatásokat, a családi típusú adózást, a családi pótlékot, valamint az anyasági, a csecsemőgondozási és a gyermekgondozást segítő ellátásokat, a szülési, a gyermekgondozási és az apaszabadságokat, a bölcsődébe és óvodába járó gyermekek arányát, valamint a gyermekgondozási időszak nyugdíjba számításának lehetőségét.

Forrás: Travelo

A rangsorban az Európai Unió 28 tagállama, illetve további 17 európai ország szerepel, Magyarország a rangsor élén végzett, Franciaországgal együtt, míg a lista középmezőnyében szerepel többi között az Egyesült Királyság, Spanyolország és Dánia, ahol az érintettek valamivel kevesebb családtámogatási lehetőség közül választhatnak. A lista felső harmadában jellemzően uniós, míg az utolsó harmadában EU-n kívüli országok szerepelnek.

Példa nélküli támogatás a gyermeket tervező pároknak

A magyar kormány családpolitikájának következő lépéseként július elsején léptek életbe a családvédelmi akcióterv legújabb elemei, amik iránt rendkívül nagy az érdeklődés.

A legnépszerűbb intézkedés vélhetően a 10 millió forintos babaváró támogatás lesz, amely három gyerek születése esetén vissza nem térítendő támogatássá alakul. Ez nagyban segít azoknak a pároknak, akik gyerekeik megszületése előtt anyagi biztonságot szeretnének magukénak tudni - mondta el korábban Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Az autóvásárlási támogatás is nagy segítség lehet a családoknak, hiszen új autó vásárlásához 50 százalékos, maximum 2 és fél millió forintos támogatást nyújt az állam. A családok komfortérzetét és életminőségét is javítja, ha könnyen, kényelmesen tudnak együtt utazni - tette hozzá.

A családvédelmi akcióterv új elemeinek részleteiről itt írtunk.