Több száz migráns támadt a német rendőrökre egy kitoloncolás miatt

Vágólapra másolva!
Szerda hajnalig tartó összecsapásba torkollt Lipcsében, amikor a rendőrség megpróbált visszatoloncolni Spanyolországba egy szíriai migránst, válaszul több száz bevándorló kövekkel és palackokkal dobálta meg a hatóságok embereit – írja a Bild című német lap honlapja.
Vágólapra másolva!

A szászországi rendőrség szerint 20 óra 30 perckor vonultak ki a rendőrök a Lipcse keleti részén fekvő Hildegardstrasséra, hogy őrizetbe vegyenek egy migránst, aki Spanyolországban lépett be az Európai Unió területére, ezért a menekültügyi eljárását is ott kell lefolytatni.

Kezdetben csupán harmincan akadályozták az intézkedést, ám

a tömeg hamarosan körülbelül 500 fősre duzzadt, és a rendőrökre támadt. Többek között köveket és vizespalackokat dobáltak feléjük.

A Leipziger Volkszeitung című helyi lap szerint a rendőrök könnygázzal és gumibottal léptek fel a rájuk támadó bevándorlók ellen, többen meg is sebesültek. A rendőrség azonban sem sebesültekről, sem őrizetbe vételről nem adott tájékoztatást. Többször is felszólították a migránsokat, hogy hagyják el a helyszínt, de azok csak azt üvöltözték, hogy

Jürgen Kasek zöldpárti politikus – aki szerint az intézkedés alá vont migráns egy szíriai kurd volt – a Twitteren tett közzé képeket az utcai összecsapásról, melyeken az látszik, hogy a jogszerű kitoloncolást akadályozó migránstömeg bútorokkal barikádozta el az utcát. Többen ráadásul a rendőrautók elé is befeküdtek, a bevándorlók pedig azt skandálták, hogy:

A rendőri intézkedés 1 óra 30 körül ért véget, a blokád miatt több rendőr és jármű is az utcában rekedt, amikor pedig megpróbálták őket kihozni onnan, ismét repülni kezdtek a kövek és a palackok. A rendőrség szerint hajnali 3 órára nyugodott meg a helyzet.

A rendőrség szóvivője később a dpa hírügynökségnek elmondta, hogy a kitoloncolandó férfit végül sikerült kihozni az egyik házból, és rendőrautóba ültetni. Azonban kocsival nem, csak úgy sikerült elvinni a helyszínről, hogy a rendőrök törtek utat a tömegben.