Kim Dzsongun: A politikai rendszer fenntartása fontosabb a gazdaságnál

Trump és Kim Dzsong Un találkozója
Panmindzson, 2019. június 30. Donald Trump amerikai elnök (b) és Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető a két Koreát elválasztó panmindzsoni demilitarizált övezetben húzódó demarkációs vonal déli oldalán 2019. június 30-án. MTI/AP/Susan Walsh
Vágólapra másolva!
Kim Dzsongun észak-koreai vezető Hszi Csin-ping kínai elnökkel tartott június 20-i tanácskozásán bejelentette, hogy Phenjan számára nem az amerikai gazdasági szankciók feloldása, hanem az ország kommunista rendszerének megőrzése bír elsődleges fontossággal – jelentette szerdán a Jomiuri Simbun japán napilap diplomáciai forrásokra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

„Nem ragaszkodunk a szankciók feloldásának (gondolatához). Most ennél előrébb való a politikai rendszerünk biztonságának szavatolása” – idézte a japán lap az észak-koreai vezetőt.

A Jomiuri Simbun megjegyzi, hogy Kim Dzsongun a kínai államfővel folytatott megbeszélésén az atomfegyver-mentesítésről Washingtonnal zajló tárgyalási folyamat normalizálása mellett emelt szót, mondván, Phenjannak nem lesz szüksége nukleáris fegyverre, ha az Egyesült Államok felhagy Észak-Koreával szemben ellenséges politikájával, és tiszteletben tartja az ország állami berendezkedését.

Hszi Csin-ping az értesülés szerint támogatásáról biztosította Phenjan álláspontját, és bejelentette, hogy

Kína ellenzi a rezsimváltást Észak-Koreában,

történjék az katonai erővel vagy harmadik országok másfajta beavatkozásával.

Donald Trump és Kim Dzsongun a két Koreát elválasztó panmindzsoni demilitarizált övezetben húzódó demarkációs vonal déli oldalán 2019. június 30-án Forrás: MTI/AP/Susan Walsh

A Jomiuri Simbun emlékeztetett, hogy Kim és Donald Trump amerikai elnök Hanoiban tartott februári csúcstalálkozóján a phenjani vezetés követelése, hogy Washington törölje el a büntetőintézkedéseket, zátonyra futatta a megbeszéléseket. Ugyanakkor a két vezetőnek a Koreai-félszigetet kettéválasztó demilitarizált övezetben tartott június 30-i újabb találkozóján Kim megváltoztatta tárgyalási stratégiáját azzal, hogy országa politikai rendszerének megőrzésére helyezte a hangsúlyt – írja a lap.

Trump a panmindzsoni találkozót követően bejelentette, hogy Washington és Phenjan újrakezdi az észak-koreai nukleáris leszerelést célzó tárgyalásokat.