Tömegsírokat találtak Salvadorban

Vágólapra másolva!
Tömegsírokat találtak Salvadorban, az áldozatok feltételezések szerint bandák közötti leszámolások során haltak meg - közölte hétfőn este a latin-amerikai ország ügyészsége.
Vágólapra másolva!

A sírhantokban talált 11 embernek 2017-ben és 2018-ban veszett nyoma.

Az ügyben indított nyomozás során a különös kegyetlenségéről hírhedt MS-13 vagy Mara Salvatrucha néven is ismert bűnbanda 128 tagját vették őrizetbe. A vádhatóság hozzátette, hogy

az eltűntek földi maradványainak fellelésére indított kutatás tovább folyik

a fővárostól, San Salvadortól keletre található Ilopango településének térségében.

A La Prensa Gráfica című helyi lap úgy tudja, négy rendőr holtteste is a környéken lehet elásva, akik 2016-ban tűntek el nyomtalanul.

Raúl Melara salvadori főügyész a helyszínen újságíróknak arról beszélt, hogy az idén megválasztott Nayib Bukele elnök és kormánya kiemelt feladatként kezeli az eltűntek utáni kutatást.

Csak tavaly több mint háromezer embernek veszett nyoma Salvadorban.

A június 1-jétől hivatalban lévő Bukele az eltűntek keresésén felül azt ígérte, hogy négy éven belül leszámol az erőszakos bűnszervezetekkel. Hivatalos becslések szerint ezeknek hetvenezer tagjuk van.

A legmagasabb a gyilkossági ráta

Az MS-13-at Los Angelesben alapították az 1980-as évek elején, eredetileg azzal a céllal, hogy a Salvadorból érkező bevándorlókat megvédje. Később szervezett bűnszövetkezetté terebélyesedett, és az embercsempészéstől a kábítószer-kereskedelemig, a rablásoktól a gyilkosságokig sok bűncselekmény írható a számlájára.

A bűnszervezetnek szerte a világban mintegy harmincezer, az Egyesült Államokban pedig - az igazságügyi minisztérium adatai szerint - tízezer tagja van.

Salvador a legmagasabb gyilkossági rátájú országok közé tartozik. 2018-ban százezer lakosra ötvenegy gyilkosság jutott, igaz ez az arány felére csökkent 2016-hoz képest.

Közép-Amerika egyébként is a világ egyik legerőszakosabb térségének számít.

Évente százezrek menekülnek a régiót fojtogató erőszak és szegénység elől,

és próbálnak eljutni az Egyesült Államokba. Donald Trump amerikai elnök már a 2016-os választás kampányában kilátásba helyezte, hogy falat húzna az amerikai-mexikói határon a bevándorlási hullám feltartóztatására.