Kiutasítják a svédek a stockholmi terrortámadás egyik ukrán túlélőjét

Stockholm, merénylő, Iszlám Állam
Rakhmat Akilov a letartóztatását követően
Vágólapra másolva!
2017-ben, a húsvéti nagyhét idején elkövetett 5 halálos áldozattal (köztük egy 11 éves kislány) és további 14 súlyos sérülttel járó kamionos terrortámadást egy üzbég migráns hajtotta végre az Iszlám Állam nevében, Stockholm belvárosában. A 14 súlyos sérült között volt a Stockholmban turistáskodó, ukrán állampolgárságú Irina Zamanova, akinek a sérülése következtében a jobb lábának egy részét amputálni kellett.
Vágólapra másolva!

Érdekesen járt el a svéd igazságszolgáltatás ebben az ügyben - hívta fel rá a figyelmet a vezető konzervatív francia napilap, a Le Figaro.

Zamanova először ideiglenes tartózkodási engedélyt kapott, miután tanúként kívánták meghallgatni a migráns hátterű terrorista, Rakhmat Akilov perében.

Rakhmat Akilov a letartóztatását követően Forrás: IBL/Rex/Shutterstock

A svéd jogszabályoknak megfelelően az ideiglenes engedély lejártát követően jogában állt állandó letelepedési engedélyt kérelmezni, amit meg is tett – a rendkívüli körülményekre hivatkozással -, amely esetében alaposan indokolt volt.

Kérelmét azonban először a svéd bevándorlási hivatal, majd pedig a bíróság is elutasította.

– közölte Henrik Hoffman, Zamanova ügyvédje.

Pedig többek között azzal is érveltek, hogy a stockholmi terrortámadásban súlyosan megsérült nő Ukrajnában nem részesülhetne megfelelő orvosi ellátásban (legalábbis nem ugyanazon a színvonalon, mint Svédországban).

Az ügyvéd elmondta az AFP francia hírügynökségnek,

rendkívül sajnálatos, hogy Svédország megtagadta a terrortámadás egyik áldozatának a gyógykezelését.

A minimum elgondolkodtatónak tekinthető svéd bírósági döntést követően Zamanovának és a vele élő 14 éves kislányának egy hónapja maradt arra, hogy elhagyja a migrációt korlátlanul támogató, hagyományosan bevándorláspárti Svédországot.