A liberális Macron is a román Kövesit támogatja az európai főügyészi tisztségre

Laura Codruta Kövesi, a román Nemzeti Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA) volt vezetője, az Európai Unió főügyészjelöltje távozik a romániai igazságszolgáltatás szereplői által elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló ügyészség (SIIJ). Codruta Kövesit többek között hivatali visszaéléssel, megvesztegetés elfogadásával és hamis tanúzással gyanúsítják.
Vágólapra másolva!
Ahogy arról az Origo is beszámolt, az európai parlamenti választások (EP-) előtt megakadt az újonnan létrehozandó Európai Ügyészség (EPPO) leendő vezetőjének a kiválasztásáról szóló tárgyalássorozat. Az Európai Tanács jelöltje továbbra is a francia Jean-Francois Bohnert, az Európai Parlamentté pedig a román Laura Codruţa Kövesi, a Nemzeti Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) egykori vezetője. A magyarellenes, szélsőjobboldali múltú Dacian Cioloş bukott román miniszterelnök, aki jelenleg az Emmanuel Macron-féle Renew Europe (Újítsuk meg Európát) EP-frakcióvezetője, közölte, hogy állítólag megállapodott a francia államfővel Kövesi támogatásáról. A bukaresti kormány, illetve Victor Ponta volt román miniszterelnök és Traian Băsescu egykori államfő ellenzik az állítólagos megállapodást. A két volt csúcspolitikus azzal vádolja Cioloşt, hogy a DNA volt vezetőjének a támogatása által elárulja a nemzeti érdekeket, és úgy viselkedik, mintha Macron bábja lenne.
Vágólapra másolva!

A 90-es években a magyarellenességéről hírhedtté vált szélsőséges kolozsvári polgármester, Gheorghe Funar pártjának, illetve a halálos áldozatokkal járó marosvásárhelyi magyarellenes pogromkísérletet (Fekete Március) szervező Román Tűzhely nevű neofasiszta szervezet tagságával egykor „büszkélkedő" Dacian Cioloş bukott román kormányfő még pénteken jelentette be a közösségi oldalán, hogy

Macron idáig a lyoni főügyészt, Jean-Francois Bohnert favorizálta az EPPO leendő vezetőjeként, de Cioloş szerint

a francia államfő most hajlandó tárgyalási alapnak venni azt, hogy Kövesi az Európai Parlament jelöltje.

Kárpótlásul Bohnert nagy valószínűséggel megkaphatja a francia korrupcióellenes csúcsintézmény, a Nemzeti Pénzügyi Ügyészség vezetői tisztségét.

A Szabad Európa Rádió moldvai kiadása szerint azért is lehet Kövesi befutó az EPPO élén, mert a közép-kelet-európai politikus nem kapott vezetői pozíciót az újonnan felálló európai csúcsintézményeknél.

A liberális, progresszív, centrista és természetesen bevándorláspárti erőket tömörítő Újítsuk meg Európát frakcióvezetőjének a bejelentését viszont sem francia, sem európai részről nem erősítették meg.

Az Európai Tanács jelöltje hivatalosan továbbra is Jean-Francois Bohnert.

A bukaresti kormány pedig még mindig ellenzi Kövesi kinevezését annak korrupciós ügyei miatt, és másokat akar jelölni a tisztség betöltésére.

A Radio France International (RFI) romániai változatának az információi alapján nyolc román jelölt száll versenybe, a meghallgatásuk pedig kedden kezdődik az Igazságügyi Minisztériumban.

Közülük hármat fog Bukarest az Európai Unió Tanácsa elé terjeszteni.

Sajtóinformációk szerint

Victor Ponta és Traian Băsescu is ellenzik Cioloş paktumát Macronnal Kövesi kinevezéséről

Victor Ponta volt szociáldemokrata román kormányfő, jelenleg a szociálliberális, de mégis nacionalista Pro România nevű párt elnöke vasárnap a Facebook-oldalán közölte, hogy nem ért egyet Cioloş Macronnal kötött állítólagos háttéralkujával, mert az nem a román, hanem a francia érdekek képviseletét jeleníti meg.

Ponta szerint

A volt román miniszterelnök véleménye alapján, Nicolas Sarkozy egykori francia elnök 2009-ben azt akarta elérni, hogy Franciaországnak jusson két biztosi tisztség, és ez sikerült is neki, amikor - közbenjárása által - kinevezték Cioloşt mezőgazdaságért felelős biztosnak.

Ponta kifejtette, hogy – vélhetően hálából -

Cioloş a mandátuma alatt végig a francia érdekeket képviselte, szemben a román és a kelet-európai érdekekkel.

Mezőgazdasági biztossága idején azt „érte el", hogy a francia gazdák háromszor több támogatást kaptak, mint a románok – fűzte hozzá a Pro România párt elnöke.

Hétfőn a România TV élő adásában Traian Băsescu volt román elnök, újdonsült európai parlamenti képviselő is heves kritikával illette a Cioloş-Macron paktumot - írja a műsort szemléző vezető romániai napilap, az Adevărul.

Emmanuel Macron Forrás: AFP/Ludovic Marin

Băsescu szerint

Cioloş a francia elnök akaratának egyszerű végrehajtója, akinek nincs joga önálló gondolatok megfogalmazására, mert párizsi „uraitól" erre nem kapott felhatalmazást.

A volt román államfő kijelentette, hogy miután Macronnak nem sikerült megreformálnia Franciaországot, és csúnyán elbukta az EP-választásokat is, most Cioloşt bábként használva akar változást elérni az Európai Unióban.

Băsescu véleménye alapján Macron Renew Europe (Újítsuk meg Európát) frakciója lehet a mérleg nyelve az EP-ben, mert a Néppártnak és a szocialistáknak együtt sincs többségük.

„Nem véletlenül bízta meg a frakció vezetésével a francia elnök Cioloşt" – tette hozzá.

Az egykori román államfő szerint

Kövesi neve 17 korrupciós aktában szerepel

Laura Codruţa Kövesi öt éven át (2013–2018 között) vezette a Nemzeti Korrupcióellenes Ügyészséget (DNA).

Laura Codruta Kövesi, a román Nemzeti Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA) volt vezetője, az Európai Unió főügyészjelöltje távozik a romániai igazságszolgáltatás szereplői által elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló ügyészségről (SIIJ). Codruta Kövesit többek között hivatali visszaéléssel, megvesztegetés elfogadásával és hamis tanúzással gyanúsítják Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

Ez idő alatt

az intézmény a román belpolitikában a politikai ellenfelekkel és a nemzeti kisebbségekkel, különösen a magyarokkal való leszámolás eszközévé vált.

A DNA törvénytelenül együttműködött a hírhedt kommunista titkosszolgálat, a Securitate utódszervezetével, a Román Hírszerző Szolgálattal (SRI).

A titkosszolgálatokat ellenőrző parlamenti bizottságot megkerülve a DNA jogellenesen szerzett meg a SRI által lehallgatott politikusokról hangfelvételeket, amiket később bírósági perekben használtak fel, szintén törvénytelenül.

A titkosszolgálatokat ellenőrző parlamenti bizottság volt elnöke, Claudiu Manda jelenlegi EP-képviselő által nyilvánosságra hozott adatok alapján

A SRI ezt úgy tagadta, hogy saját magát leplezte le: szerintük „csak" 300 ezer embert hallgattak le nemzetbiztonsági okokból.

Arról az Origo tavaly októberben számolt be részletesen, hogy

az erdélyi magyar politikusok elleni lejárató hadjáratokban is felhasználták a DNA-t, hamisan korrupcióval, hivatali visszaéléssel és más dolgokkal vádolva meg a magyarság érdekeiért határozottan kiálló vezetőket.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád például azt nyilatkozta, hogy

a fürdő- és a hálószobájába is lehallgató készülékeket helyeztek el.

Csíkszereda szintén igaztalanul megvádolt polgármestere, Ráduly Róbert pedig azt mondta: a román igazságügyi rendszer az elmúlt másfél évben lezajlott, Brüsszelnek nem tetsző módosítások előtt olyan volt, mint a szovjet „igazságszolgáltatás".

Kövesit egyébként hivatali visszaéléssel, vesztegetés elfogadásával és hamis tanúzással vádolják Romániában,

amelyeket akkor követhetett el, amikor a DNA vezetője volt.

A neve 17 korrupciós aktában szerepel.

Korábban 19 ügyben volt érintett, de a közelmúltban két esetben felmentették.

A téma kapcsán még februárban interjút adott a Radio France Internationalnek Cătălin Rădulescu, a Román Szociáldemokrata Párt (PSD) parlamenti képviselője.

Rădulescu akkor azzal vádolta meg a közben szocialista csúcsjelöltként megbukott Frans Timmermanst, hogy

A politikus elfogadhatatlannak nevezte, hogy Soros György embere nyomást próbál gyakorolni a román igazságszolgáltatásra annak érdekében, hogy Kövesit felmentsék a vádak alól.

Rădulescu szerint ez azzal magyarázható, hogy a DNA volt vezetője és Timmermans kiváló személyes kapcsolatot ápolnak.

Cătălin Rădulescu véleménye alapján

nem szabad engedni, hogy egy olyan „bűnöző" vezesse a leendő Európai Ügyészséget, mint Kövesi.

Gabriela Zoană volt román szociáldemokrata párti európai parlamenti képviselő is aggodalmának adott hangot a Kövesi-ügy kapcsán a Románia belügyeibe való beavatkozás miatt.

Zoană szerint

Mindezek ellenére az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) magyarországi tagszervezete, a Momentum Mozgalom támogatja Kövesi kinevezését az Európai Ügyészség (EPPO) élére.

Ezt a párt egyik EP-képviselője, a magyarellenes Cioloşsal bájolgó Cseh Katalin közölte a Facebook-oldalán.

Forrás: FACEBOOK

Az igazsághoz az ugyanakkor hozzátartozik, hogy Cseh és a Momentum álláspontja a témában, a legkisebb mértékben sem számít.

A luxemburgi székhelyű, a tagállamok szuverenitását jelentősen csorbítani hivatott EPPO 2020 végén vagy 2021 elején kezdheti meg a működését.

Az EPPO-t Brüsszel várhatóan politikai fegyverként fogja felhasználni a - szerinte - renitenskedő közép-kelet-európai tagállamokkal szemben.