Varga Judit: Elutasítjuk a kettős mércét

Varga Judit
Varga Judit, a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára.
Vágólapra másolva!
A kettős mérce kizárásának és a tisztességes eljárásnak a fontosságáról beszélt a Magyarországgal szembeni jogállamisági eljárásban a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára a Helsinkiben folytatott hétfői tárgyalásairól beszámolva az MTI-nek.
Vágólapra másolva!

Varga Judit Helsinkiben kijelentette, hogy

fontos a kettős mérce kizárása és a tisztességes eljárás,

amikor a finn EU-elnökség a Magyarországgal szembeni hetes cikk szerinti eljárás lépéseiről dönt, és az is lényeges, hogy a tagállamok többségének akaratát tudja maga mögött az elnökség.

Az államtitkár emlékeztetett rá, hogy mindig ellátogatott az EU soros elnöki tisztet betöltő tagállamokba, hogy egyeztessék az álláspontokat azokban az ügyekben, amelyek az elnökség napirendjén lesznek.

- nyilatkozta Varga Judit.

Finnország már hónapokkal ezelőtt beharangozta, hogy számukra a jogállamiság az elnökségük egyik kulcsszava lesz, mert fontosnak tartják, hogy az európai értékeket mindenki tiszteletben tartsa.

Varga Judit, a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára Forrás: Miniszterelnökség/Botár Gergely

Varga Judit hangsúlyozta, hogy ezt az álláspontot Magyarország is osztja, hiszen számunkra is nagyon fontosak az alapértékek.

Minden demokrácia sarokköve az alapértékek követése. Magyarországnak az a legfontosabb, hogy az EU-elnökség, amelynek elfogulatlannak és pártatlannak kell lennie az eljárás során, a tisztességes eljárás feltételeit garantálja, és ne vádaskodásba, egymásra mutogatásba torkolljon az.

- fogalmazott az államtitkár, aki szerint Magyarország kész minden felmerülő aggályra részletes választ adni, bebizonyítani, hogy rendben működik az ország.

Remélhetőleg mielőbb sikerül minden aggályt eloszlatni. Magyarország kész válaszolni a kérdésekre egy európai dialógusban, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a jogállamiságnak fontos eleme a tisztességes eljárás, az egyenlő bánásmód és a jogbiztonság.

- tette hozzá Varga Judit, aki arról is beszélt, bár korábban tervezték, hogy júliusban lesz meghallgatás az ügyben, erre legközelebb szeptemberben kerülhet sor.

Az európai parlamenti mandátumot szerző Trócsányi László helyére az igazságügyi miniszteri posztra jelölt politikus közölte: a megbeszéléseken szó volt a következő többéves uniós költségvetésről és a klímacélokról is, amelynek tekintetében Magyarország nagyon jól teljesít.

Az Európai Parlament tavaly szeptemberben szavazta meg, hogy az Európai Tanács kezdjen eljárást Magyarországgal szemben a jogállamiság és a demokrácia helyzete miatt. Az EU soros elnöki posztját júliusban átvevő Finnország továbblépne a Magyarország ellen folyó hetes cikk szerinti eljárásban.