Nem adták fel: továbbra is migránsok millióit hoznák Európába

Horizontal TOPSHOTS MIGRANT IMMIGRATION RESCUE BLANKET
Migrants rescued at sea wait to be transferred at the harbour of Algeciras on August 1, 2018. - Spain has overtaken Italy as the preferred destination for migrant arrivals in Europe this year as a crackdown by Libyan authorities has made it more difficult for them to reach Italian shores. (Photo by JORGE GUERRERO / AFP)
Vágólapra másolva!
Az ENSZ különféle szervezetei nagy erőkkel megkezdték a tavaly decemberben elfogadott migrációs paktum végrehajtást. A dokumentum lényege, hogy gyakorlatilag zöld utat biztosítana az illegális bevándorlásnak, emberi joggá tenné a migrációt, és mindent a migránsok jogainak rendelne alá. A paktumot Magyarország az elsők között utasította el, többek között az Egyesült Államokkal és Ausztráliával. Időközben az is kiderült, hogy az Európai Bizottság titkokban akarja a paktumot azokra a tagállamaira erőltetni, akik nemmel voksoltak a migrációs paktumra.
Vágólapra másolva!

Még tavaly decemberben fogadta el az ENSZ 165 tagállama az úgynevezett migrációs paktumot. A megállapodásról bár azt mondták, hogy nem kötelező érvényű a tagországok számára, azt a célt tűzte ki, hogy a migrációt elő kell mozdítani, támogatni és védelmezni kell. Az ENSZ nem késlekedett a „nem kötelező" paktum végrehajtásával, és még decemberben létrehozta az úgynevezett migrációs hálózatot. Ennek a szervezetnek a célja, hogy koordinálja az egész migrációs folyamatot, és segítséget nyújtson annak a konkrét jogszabályba öntésében.

Mindez azt jelenti, hogy az ENSZ bürokratikus hálózata működésbe lendült, hogy a paktum hatása az egész világon érezhető legyen. Antoni Vitorino, az ENSZ Nemzetközi Migrációs (IOM) szervezetének főigazgatója

már egy fenyegető üzenetet megfogalmazott azok számára, akik egyébként bármiféle kritikával akarják illetni a paktumot.

Azt mondta, ha egy szebb és jobb világban akarunk élni, akkor szembe kell szállni azokkal, akik bármiféle negatív véleményt, narratívát akarnak terjeszteni a migrációról.

Az ENSZ globális migrációs paktumának a végrehajtása folyamatosan zajlik (Képünk illusztráció) Forrás: Anadolu Agency/2018 Anadolu Agency/Samir Yordamovic

Már zajlik a felkészülés

Egyébként maga a migrációs paktum szövege is tartalmaz egy olyan rendelkezést, hogy az aláíró államoknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy az adott országban a migráció semmilyen negatív címkézést ne kapjon. Antonio Gutteres ENSZ-főtitkár egy idén januári felszólalásában még ennél is tovább ment, amikor egyfajta globális fellépést sürgetett minden olyan jelenséggel szemben, amely bármiféle gyűlöletet kelt a migrációval szemben.

A végrehajtási munka részeként március 21-22-én az ENSZ-hez kapcsolódó globális migrációs fejlesztési fórumon

megtartották az első tematikus felkészülést azzal kapcsolatban, hogyan lehet végrehajtani a migrációs paktumot.

Ezen a rendezvényen 89 ENSZ-tagállam és mintegy 40 úgynevezett civil szervezet vett részt. A rendezvényen nagyrészt arról beszéltek, hogy az érintett tagállamok milyen menetrend szerint illeszthetik be a jogrendjükbe az elfogadott migrációs paktumot.

Az ENSZ gyakorlatilag emberi joggá tenné a migrációt (Képünk illusztráció) Forrás: AFP/Matthew Mirabelli

Suttyomban erőltetnék ránk

Az egész migrációs paktum egyik legproblémásabb része, hogy bár az Európai Unió nem emelt ellene kifogást, de többek között Magyarország és Ausztria is határozottan ellenezte azt, és nem is szavazták meg az ENSZ javaslatát. Mindezek ellenére egy titkos dokumentumból teljesen egyértelművé vált, hogy Brüsszel a színfalak mögött arra törekszik, hogy a migrációs paktumot ráerőltesse azokra az uniós tagországokra, amelyek korábban arra határozottan nemet mondtak.

Az unió jogi szolgálata egy hosszú elemzést tett közzé arról, hogy a migrációs paktumot minden uniós tagországnak kötelezően el kell fogadni – minderről már Szijjártó Péter beszélt. A külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy bár a dokumentumot nem hozták nyilvánosságra, de annak létezését a bizottság is elismerte. Karin Kneissl, volt osztrák külügyminiszter is megdöbbent azon,

Az Európai Parlament még többet költene a migráció támogatására (Képünk illusztráció) Forrás: AFP/Jorge Guerrero

A közvélemény nem kér több migránst

Bármi is legyen a globális paktum jogi státusza, azt teljesen biztos, hogy az Európai Unió tovább fokozza a migrációt az európai kontinensre. Mindezt alátámasztja az is, hogy az Európai Parlament támogatta az Európai Bizottság azon tervét, hogy a 2021-2027-es költségvetési ciklusban 51 százalékkal több forrás jusson a migrációs politikákra, mint a megelőző hat évben. Mindezzel egy időben az április 3-i európai migrációs fórumon ismételten hitet tettek a bürokraták amellett, hogy az unióban biztosítani kell a rendszert és a biztonságos migrációs utak hálózatát. Ezen a fórumon természetesen azt hangsúlyozták, hogy a szabályozott migrációra a munkaerőhiány és az elöregedő népesség miatt is szükség van.

Miközben jól láthatóan a különféle nemzetközi szervezetek azon ügyködnek, hogy az illegális migrációt különféle jogi utakon legalizálják, addig a nemzetközi közvélemény egyre kevésbé szeretné, hogy még több migráns érkezzen az adott országokba.

Egy kutatás szerint Európában Görögországban 82, Magyarországon 72, Olaszországban 71, míg Németországban 58 százalék azt szeretné, hogy a jövőben kevesebb bevándorló érkezzen, vagy egyáltalán ne fogadjanak be migránsokat.

Még a bevándorláspárti Svédországban is 52 százalék azt szeretné, hogy a jövőben ne érkezzen annyi migráns, mint a korábbi években.

Mi áll a paktum támogatása mögött?

Mint arról korábban beszámoltunk, a Migrációkutató Intézet szerint azok az országok támogatják leginkább az ENSZ migrációról szóló globális paktumát, amelyek

különböző előnyöket várnak saját érdekeik érvényesítése szempontjából, akár az Európai Uniótól, akár más szervezetektől.

A paktumot elutasítók pedig inkább azt szeretnék, ha döntéseiket nem külső szervezetek határoznák meg, illetve ezen országok a minél nagyobb gazdasági és pénzügyi függetlenségben lennének érdekeltek.