Megszüntették az eljárást a pozsonyi ámokfutó ellen

pozsonyi lövöldözés
A büntetőeljárást már hetek óta beszüntették az ámokfutó ellen, és kezdeményezték elmegyógyintézeti kezelését.
Vágólapra másolva!
A rendőrség javaslatot tett a pozsonyi Obchodná utcán május végén történt ámokfutás elkövetője ellen folyó eljárás megszüntetésére, miután bebizonyosodott, hogy a férfi a támadás elkövetésének idején beszámíthatatlan állapotban volt – számolt be a Szlovák Távirati Irodára (TASR) hivatkozva a Paraméter.sk felvidéki hírportál.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról az Origo az elsők között beszámolt, a késes támadás és az azt követő lövöldözés május 31-én kora délután történt Pozsony belvárosában, azután, hogy egy férfi erőszakkal be akart jutni a pénzügyminisztérium épületébe. Először rátámadt a Pénzügyi Igazgatóság munkatársára, majd egy konyhakéssel megszúrta őt. A támadó ezután a városközpontban a késsel tovább fenyegette a járókelőket.

Az egyik kiérkező járőrt is megsebesítette, sőt, magát is hasba szúrta.

A szlovák rendőröknek végül több lövéssel sikerült ártalmatlanítaniuk a támadót.

A büntetőeljárást már hetek óta beszüntették az ámokfutó ellen, és kezdeményezték elmegyógyintézeti kezelését Forrás: Polícia SR

A véres incidensben összesen hárman sérültek meg, köztük egy 15 éves lány, akit az utcán véletlenül eltalált az egyik rendőri lövedék.

A nyomozók egyszersmind javaslatot tettek az elkövető elmegyógyintézeti kezelésének megkezdésére. A büntetőeljárás leállításának indoklása szerint a gyanúsított a bűntény elkövetésekor nem volt beszámítható állapotban, ezért nem vonható felelősségre – közölte Veronika Slamková, a Pozsonyi Kerületi Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A Novy Cas napilap korábban azt közölte, hogy az elkövető egy eladósodott magántanár volt, aki éppen a pénzügyi nehézségei miatt támadhatott a pénzügyminisztérium épületére. Martin H. egyéni vállalkozóként angolórákat adott, és azt állította magáról, hogy külföldön nőtt fel.

A szlovák hatóságok szerint a támadó 4,8 ezer eurós (másfél millió forint) tartozást halmozott fel, ami akár az egész konfliktus forrása is lehetett.

A magányos farkasként számontartott gyanúsított lelki állapotáról sokat elárult az a manifesztum, amit ámokfutása előtt a netre rakott fel. A kaotikus stílusban, hibás szlováksággal megírt „alkotás” valamiféle elegye a politikának és a biológiának. Arról ír benne, hogy el kell távolítani a maffiaparazitákat a politikából, akiket felválthatnak az antibiotikumos agysejtek. A szövegben egyebek mellett megtalálható a következő mondat is: Jogotokban áll minden rendőrt, bírót, politikust, maffiózó kereskedőt megölni, mert ezek az életük végéig gyilkolásznak majd le benneteket.