Orbán Viktort és Macront okolja Manfred Weber a saját bukásáért

WEBER, Manfred
Strasbourg, 2019. július 3. Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciójának vezetője az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 3-án. MTI/EPA/Patrick Seeger
Vágólapra másolva!
Manfred Weber, az Európai Néppárt bukott csúcsjelöltje ahelyett, hogy arról írna közösségi oldalára, hogy miért is esett vissza jelentősen az EPP képviselőinek a száma a korábbi ciklushoz képest, csak arra volt képes, hogy Orbán Viktort és Macront okolja a kudarcért. Az Európai Néppárt továbbra is minden felelősséget hárít, bukását nem ismeri el. Mint ismert, a mögöttünk hagyott uniós csúcs a visegrádiak sikerét hozta. 
Vágólapra másolva!

Manfred Weber bukott csúcsjelölt ismételten egy Facebook-bejegyzést tett közzé, amiben csak arra tellett tőle, hogy Orbán Viktort és Emmanuel Macront okolja a saját bukásáért.

Bejegyzésében azt írja Weber, hogy

„A feladás nem opció számomra. Egy olyan európai eszméért élek, amelyért továbbra is harcolni fogok, hogy a demokratikus Európa megtarthassa értékeit.”

Emellett Manfred Weber azt írja, hogy örül, hogy egy szakképzett nő került az Európai Néppárt sorai közül az Európai Bizottság élére, és hogy mindenben támogatja Ursula von der Leyent.

Őszintén mondom, hogy ez nem az az Európa, amit elképzeltem, és továbbra is küzdeni fogok az unió demokratizációjáért – olvasható a bejegyzésben.

Ezt követően a Szociáldemokratákat és a Liberálisokat okolja, mert szerinte ők is kellettek az ő bukásához.

Weber nem először jött elő ezen gondolataival, mivel még július 2-án az EPP frakcióülésén azt mondta, Macron és Orbán megölte a Spitzenkandidat-folyamatot. Korábban Martin Schulz, az Európai Parlament volt elnöke is Orbán Viktor győzelmének nevezte az új vezetői csomagot.

Hatalmasat bukott Weber, most meg vagdalkozik Forrás: MTI/EPA/Patrick Seeger

Visegrádi siker

A visegrádi országok vezetői, élükön Orbán Viktorral Olaszországgal és néppárti miniszterelnökök egy csoportjával karöltve kiharcolták, hogy ne Soros embere, a szocialista Frans Timmermans kerüljön a bizottság élére.

A visegrádi országok vezetői Manfred Weber után a háromnapos csúcstalálkozón Frans Timmermanst is megbuktatták.

Ugyan a Soros-hálózat az utolsó percekben még ellentámadásba lendült, megpróbálták Timmermans jelöltségét keresztülvinni, de olyan nagy volt már az egyetértés a tanácsban, hogy nem sikerült az akciójuk.

Ismert, Németország és Franciaország még a vasárnap megkezdett, maratoni találkozót megelőzően kötött egy háttéralkut Timmermans támogatásáról, de ez a kísérlet elhalt.

Július 2-án egyezség született az Európai Tanács ülésén, ahol elfogadták azt a vezetői csomagot, amelynek értelmében a német Ursula von der Leyen a jelölt a Bizottság élére. A visegrádi államok szintén a német védelmi minisztert támogatják a posztra.