Szijjártó Péter: Magyarország tengeri kikötőt létesít Triesztben

Vágólapra másolva!
Magyarország tengeri kikötőt és kijáratot létesít az olaszországi Triesztben a magyar vállalkozások számára, az erről szóló megállapodást pénteken írták alá – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter Triesztben.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján elmondta,

31 millió euróért, 60 éves koncessziós szerződés keretében.

Szijjártó Péter és Matteo Salvini Forrás: TWITTER/MATTEO SALVINI

A vámszabadkikötőben majdnem 100 millió eurós infrastrukturális beruházást is terveznek, hogy

a magyar vállalkozások innen bonyolíthassák le exporttevékenységüket, amely várhatóan mintegy kétmillió tonna, avagy 78 ezer konténer lesz évente

– ismertette a miniszter.

A magyar diplomácia vezetője kiemelte, hogy a kikötőről aláírt megállapodás az elmúlt évek egyik legfontosabb szerződése, amely stratégiai fontosságú a magyar vállalatok és Magyarország számára.

– fogalmazott Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy Olaszország az ötödik legnagyobb kereskedelmi partnere Magyarországnak, és egyben az ötödik legfontosabb beruházó Magyarországon, 700 olasz vállalat több mint 15 ezer munkavállalót foglalkoztat.

Matteo Salvini azt hangsúlyozta, hogy a fejlődés irányába nyitnak kikötőket,

és olyan együttműködési megállapodásról van szó, amely kiemelten hozzájárul az olasz gazdaság növekedéséhez.

A politikus elmondta, hogy Szijjártó Péterrel folytatott tárgyalásán beszéltek az energetikai területről, mezőgazdasági és élelmiszeripari együttműködésről, közös védelmi elgondolásokról.

Hozzátette, hogy

Energetikai útvonalakról is beszéltek, amelyek szintén független összeköttetést biztosítanak a két ország között.

Salvini úgy vélekedett, hogy

ezek gazdaságilag Trieszt városa számára is nagyon fontos lépések, Magyarország gazdasága pedig kibontakozóban van, és „erős fejlődési útvonalon” halad.

Az olasz belügyminiszter elmondta, hogy péntek délelőtt felhívta Bostjan Poklukar szlovén és Davor Bozinovic horvát belügyminisztert, mert nyitott kikötőket szeretnének, nyitott határokat, amelyek a gazdagságot erősítik.

Salvini hozzáfűzte azt is, hogy Friuli-Venezia Giulia tartomány kormányzója, Massimiliano Fedriga szeptemberben ellátogat Magyarországra, ahova ő is igyekszik elkísérni a kormányzót.