Ursula von der Leyen jóváhagyására kérte Donald Tusk az Európai Parlamentet

VON DER LEYEN, Ursula
Strasbourg, 2019. július 3. Ursula von der Leyen német védelmi miniszter sajtóértekezleten az Európai Parlament strasbourgi épületében 2019. július 3-án. Az előző nap az Európai Tanács von der Leyent jelölte az Európai Bizottság elnökének. MTI/AP
Vágólapra másolva!
Ursula von der Leyen jelöltségének jóváhagyására kérte az Európai Parlamentet csütörtökön Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, hogy a jelenlegi német védelmi miniszter lehessen Jean-Claude Juncker utódja az Európai Bizottság élén.
Vágólapra másolva!

Az uniós tagországok állam- és kormányfői a hét eleji csúcstalálkozójukon meglepetésre Von der Leyent jelölték a brüsszeli testület elnökének.

Tusk az EP strasbourgi plenáris ülésén felszólalva leszögezte, hogy a főbb uniós intézmények vezetői tisztségeiben

most először sikerült tökéletes nemi egyensúlyt elérni a jelöléseknél.

"Remélem, hogy ez ösztönözni fogja a képviselőtestületet a döntése meghozatalakor" - jelentette ki.

A volt lengyel kormányfő hangsúlyozta, hogy bár nem a csúcsjelölti rendszer volt végül a meghatározó, demokratikus döntés született.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke beszámol a közelmúltban zajlott EU-csúcsról és az EU-tisztújítás eredményeiről az Európai Parlament ülésén Strasbourgban 2019. július 4-én Forrás: MTI/EPA/Patrick Seeger

Kiemelte, hogy időben sikerült tető alá hozni a tisztújítási kompromisszumot, sokkal gyorsabban, mint legutóbb, öt évvel ezelőtt.

Az EU-párti erők közül a jóváhagyást illetőleg leginkább vonakodó zöldpárti frakciónak Tusk azt üzente, hogy részvételük a döntéshozatalban egész Európának a hasznára válna.

Győri Enikő fideszes EP-képviselő a vitában hangsúlyozta, hogy

bukásra vannak ítélve azon kísérletek, amelyek nem veszik figyelembe az emberek akaratát,

márpedig májusban a választást az Európai Néppárt nyerte meg, így neki kell adnia a bizottság elnökét.

Hozzátette, hogy a csúcsjelölti rendszeren már túllépett a történelem, s ennek köszönhetően esély van egy új kezdetre.

nem túlterjeszkedve a szerződéses szabályokon, egymás alkotmányos identitásának kölcsönös tiszteletben tartásával, megőrizve a kontinens keresztény gyökereit és szembeszállva az azokat a bevándorlás révén megváltoztatni kívánó törekvésekkel - jelentette ki.

Az EP várhatóan július közepén fog szavazni a német miniszter jóváhagyásáról, és egyes elemzők szerint szoros eredményre kell készülni.

Ursula von der Leyen Forrás: MTI/AP/Jean-Francois Badias

Ursula von der Leyen kevesebb mint 24 órával a kiválasztása után, szerda délután Strasbourgba látogatott, ahol részt vett az Európai Néppárt frakcióülésén, és egyéb megbeszéléseket is folytatott, csütörtökön pedig a szülővárosában, Brüsszelben tölti a napot, ahol többek között Donald Tuskkal és Jean-Claude Junckerrel fog tárgyalni.

és ezért segítséget kérek abban, hogy egy csapat lehessünk" - mondta sajtóhírek szerint a tárcavezető a néppárti képviselőknek.