Az akkumulátorházban ütött ki tűz az atommeghajtású orosz tengeralattjárón

Oroszország, tengeralattjáró, baleset
Vágólapra másolva!
Orosz bejelentés szerint az akkumulátorházban keletkezett tűz okozta a nukleáris meghajtású orosz mélytengeri tengeralattjáró balesetét három nappal ezelőtt.
Vágólapra másolva!

Az orosz illetékeseket azzal vádolták korábban, hogy igyekeznek elkendőzni a 14 tengerész halálával járó baleset részleteit. A védelmi minisztérium közlése szerint a tengeralattjáró a tenger, illetve az óceánfenék kutatását végezte az orosz haditengerészeti flotta számára.

Mint ahogy azt az Origo is megírta, a baleset hétfőn történt, de csak kedden számoltak be róla hivatalosan, és csütörtökig, a szomszédos Norvégia élénk érdeklődése ellenére sem derült ki, hogy

a tengeralattjárónak nukleáris reaktora van.

Vlagyimir Putyin csütörtökön fogadta Szergej Sojgu védelmi minisztert a Kremlben, ahol a beszélgetés során a halálos áldozatokkal járó baleset részleteiről érdeklődve

az orosz elnök első alkalommal hozta hivatalosan nyilvánosságra, hogy atommeghajtású tengeralattjáróról van szó.

Sojgu azt mondta, a reaktor teljesen el van szigetelve, és a tengeralattjárón nem tartózkodik senki. Minden szükséges intézkedést megtettek, hogy megvédjék a reaktort, amely teljes mértékben üzemképes – állította a miniszter, aki elmondta, hogy a lángok a jármű akkumulátorházában lobbantak fel.

A Szentpétervártól 30 kilométerre nyugatra, a Finn-és a Kronstadti-öblöt elválasztó Kotlin-szigeten fekvő Kronstadt kikötővárosban csütörtökön gyászszertartást tartottak a balesetben meghalt 14 tengerész emlékére.

A haditengerészet Szent Miklós-székesegyházában tartott megemlékezésre több százan érkeztek, köztük matrózok, tengerésztisztek és ortodox hívek.

A résztvevők gyertyákat gyújtottak, és imádkoztak az áldozatokért.

Hasonló gyászszertartásokon emlékeznek meg a katasztrófa áldozatairól és a gyászoló hozzátartozókról csütörtökön Szentpétervár összes székesegyházában.