Meglepő ítélet született egy hasba lőtt terhes nő ügyében

fegyver, lövés, pisztoly, lelő, agyonlő
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
Az öt hónapos terhes Marshae Jones egy kolléganőjével veszett, majd verekedett össze az utcán még tavaly decemberben, de az alabamai szövetségi bíróság csak most hozott ítéletet az ügyében. Korábban gondatlanságból elkövetett emberölés miatt emeltek vádat ellene, ugyanis a nő, akivel összeveszett, és akit provokált az utcán, önvédelemből hasba lőtte a terhes asszonyt, aki ezért elveszítette a kisbabáját. 
Vágólapra másolva!

A múlt heti vádemelés indoklásakor az ügyész még azt fejtegette: a magzat elvesztéséért Marshae Jones a felelős, mert a verekedést ő kezdeményezte, veszélybe sodorva ezzel a születendő gyerek életét, és a másik nő csak önvédelemből lőtt.

Az eset még tavaly decemberben történt, a Birmingham melletti Pleasant Grove városkában. Az öt hónapos terhes Jones egy bolt előtt az utcán keveredett vitába egyik kolléganőjével. A városka rendőrségének munkatársa a múlt héten úgy nyilatkozott: a gyermekét elveszítő

asszonyt nem lehet a lövöldözés áldozatának tekinteni, mivel ő kezdte a súlyos összetűzésbe torkolló vitát.

Az alabamai törvények értelmében emberölésnek minősül – és húsz évig terjedő börtönnel büntethető –, ha valaki gondatlanságból más halálát okozza, és Marshae Jonest ezzel vádolták meg. A vádemelés azonban

országos megdöbbenést váltott ki,

és több civil szervezet is felháborodásának adott hangot.

A vád elejtését – amelyet sajtókonferencián jelentett be az alabamai megyei szövetségi ügyészi hivatal – általános megelégedéssel fogadták. Az Amerikai Polgári Jogok Uniója (ACLU) nevű civil szervezet közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta: „A döntés pontosan azt tükrözi, amit minden ilyen kritikus helyzetben látni szeretnénk: az ügyészt, aki nem riad vissza attól, hogy éljen a felhatalmazásával.”

A lövöldöző nő, a 23 éves Ebony Jemison ellen már a múlt héten ejtették a vádat, mert a vádesküdtszék úgy döntött, hogy önvédelemből húzta meg ravaszt.