Nem engedték tovább a Szíriába tartó olajszállítót Gibraltárnál

Vágólapra másolva!
A brit haditengerészet feltartóztatott Gibraltárnál egy olajszállító tartályhajót, amelyről azt gyanítja, hogy rakományát - az Európai Unió érvényben lévő szankcióinak megsértésével - Szíriába szállítja - közölte honlapján csütörtökön a gibraltári kormányzat.
Vágólapra másolva!

A beszámoló szerint a rendfenntartó erők tagjai a brit tengerészgyalogság egyik osztagának kíséretében

megakadályozták a Grace 1 tanker és rakományának továbbhaladását.

Az intézkedést a gibraltári hatóságok azért hozták, mert olyan értesülést kaptak, hogy

a hajó gyaníthatóan megsértette az Európai Unió Szíriával szemben foganatosított szankcióit.

Feltételezések szerint a Grace 1 kőolajat szállít az északkelet-szíriai Tartúsz tartományban lévő Bánjászban lévő olajfinomítóba - közölte Edward Davids, Gibraltár kormányzója.

Davids az EU előírásainak megfelelően levélben értesítette az Európai Bizottságot és az Európai Tanácsot a gibraltári hatóságok lépéseinek indokairól.

Az Európai Unió által 2011-től kezdődően elfogadott és 2014-ig folyamatosan szigorodó Szíria-ellenes büntetőintézkedések megtiltják mindenfajta üzleti tevékenység folytatását a közel-keleti országgal, különösen a kőolaj és kőolajtermékek kereskedelmének területén. Az EU szankciókkal sújtotta a szíriai vezetés több tagját, köztük Bassár el-Aszad elnököt és családját is. Az uniós korlátozás kiterjed minden pénzügyi műveletre.