A balti országok is Ursula von der Leyent támogatják az Európai Bizottság élére

Ursula von der Leyen
German Defence minister Ursula von der Leyen takes part in a signing ceremony, in Brussels on February 14, 2018, on the sideline of a NATO defence ministers meeting. / AFP PHOTO / POOL / FREDERIC SIERAKOWSKI
Vágólapra másolva!
Észtország, Lettország és Litvánia szerdán üdvözölte, hogy Ursula von der Leyen német védelmi minisztert jelölték az Európai Bizottság elnöki tisztségére. 
Vágólapra másolva!

A tallinni, a rigai és a vilniusi kormány is támogatásáról biztosította a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusát, hangsúlyozva a tárcavezető Európa-párti hozzáállását és a balti országok biztonságának megerősítésében játszott szerepét.

Erős jelölt és jó választás, amely erősebbé teszi Európát!

- írta Krisjanis Karinsauf lett kormányfő a Twitteren.

- vélekedett Jüri Ratas észt miniszterelnök.

Jól ismerjük a német védelmi minisztert, személye jó választás Litvániának

- idézte Dalia Grybauskaite litván elnököt a BNS balti hírügynökség. A politikus hozzátette, Ursula von der Leyen nagyon sokat tett azért, hogy a NATO Litvániába telepítsen egy nemzetközi zászlóaljat az orosz fenyegetés ellen. Raimundas Karoblis litván védelmi miniszter pedig azt emelte ki, hogy német kollégája "nem dédelget illúziókat Oroszországról".

Ursula von der Leyen (CDU) az Európai Bizottság elnöki tisztségének várományosa Forrás: AFP/Frederic Sierakowski

Az újabb támogatásokban feltehetőleg közrejátszott, hogy Von der Leyen a balti országok biztonságának egyik legnagyobb szószólója.

Az Európai Tanács kedd délután döntött arról, hogy Ursula von der Leyen német védelmi minisztert jelöli az Európai Bizottság élére, a francia Christine Lagarde-ot az Európai Központi Bank elnöki posztjára, Josep Borrell spanyol külügyminisztert, az EP korábbi elnökét az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselői posztjára javasolja, Charles Michel belga kormányfőt pedig megválasztotta Donald Tusk utódjának az Európai Tanács elnöki posztján.