Szijjártó: Magyarország a kapcsolatok rendezését javasolja az új ukrán vezetésnek

SZIJJÁRTÓ Péter
Toronto, 2019. július 3. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal az ukrajnai reformfolyamatokról tartott torontói konferencia panelbeszélgetésén 2019. július 2-án. MTI/KKM/Mitko Sztojcsev
Vágólapra másolva!
Magyarország azt javasolja az új ukrán vezetésnek, hogy a két ország kapcsolata kerüljön vissza a régi kerékvágásba, amikor még nem vették el a kárpátaljai magyar nemzeti közösségtől korábban megszerzett jogait - mondta az MTI-nek Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán telefonon Torontóból.
Vágólapra másolva!

A politikus a kanadai városban az Ukrajnában megindított reformfolyamatokról rendezett konferencia kapcsán elmondta:

a korábbi ukrán vezetés, Porosenko ukrán elnök kifejezetten magyarellenes politikát vitt, amelynek eredményeképpen a kárpátaljai magyar közösség jogait súlyosan megnyirbálták.

Az oktatási és a nyelvhasználatról szóló törvény korábban megszerzett jogokat vett el. Ez teljes mértékben ellentétes minden európai szabvánnyal, a nemzetközi joggal és a magyar-ukrán kétoldalú vállalásokkal. Az új ukrán elnök, Volodomir Zelenszkij új reményt jelent arra, hogy Ukrajna nem fog magyarellenes politikát folytatni - mondta Szijjártó Péter.

- közölte.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal az ukrajnai reformfolyamatokról tartott torontói konferencia panelbeszélgetésén 2019. július 2-án Forrás: MTI/KKM/Kkm/Mitko Sztojcsev

Magyarország elvárása, hogy Ukrajna adja vissza ezeket a jogokat. Amennyiben ez megtörténik, Magyarország hozzá fog járulni ahhoz, hogy összehívják a NATO-Ukrajna bizottság következő ülését - tette hozzá a miniszter.

Szijjártó Péter közölte:

Magyarország azt javasolja Ukrajnának, helyezzék vissza a régi kerékvágásba a két ország kapcsolatait,

amikor azok még a kölcsönös tiszteleten alapultak, amikor a magyar közösségtől még nem vették el a korábban megszerzett jogait.

Az elmúlt években egy sor olyan törvényt fogadott el az ukrán parlament, ami ellentétes északkeleti szomszédunk alkotmányával. Ezeket Porosenko zavar nélkül aláírta, tulajdonképpen alkotmányellenes törvényekkel kormányozták az országot. Az alkotmánybíróság sem semmisítette meg ezeket a törvényeket, a bírák ugyanis az elnök kezében vannak. Az oktatási és a nyelvtörvény a legjobb példa az alkotmányellenes kormányzásra, mindkettő egyértelműen összeegyeztethetetlen az alaptörvénnyel.

A törvény ugyanis a magánbeszélgetéseket és a vallási szertartásokat kivéve gyakorlatilag mindenhol kötelezővé teszi az ukrán nyelv használatát, az ukrán nyelv, illetve a szabályok megsértéséért pedig jogi felelősségre vonást, bírságot, a nemzeti szimbólumok meggyalázása esetén akár börtönbüntetést is kilátásba helyez.

Amennyiben az ukrán fél ezt megteszi,

Magyarország kész átfogó gazdasági együttműködési tervet végrehajtani Ukrajnával, amelynek keretében 50 millió eurós kötött segélyhitel-programmal útépítéseket finanszírozna Kárpátalja területén

- mondta a politikus.

Ennek részeként négy új határátkelőt nyitnának Magyarország és Ukrajna között. Ezenfelül száz ösztöndíjat biztosítanának ukrán hallgatóknak magyarországi egyetemeken. Újraélesztenék a gazdasági és környezetvédelmi vegyes bizottságok működését, valamint folytatnák a kárpátaljai gazdasági fejlesztési programot.

Ennek keretében 5591 kis- és közepes vállalkozó, valamint mezőgazdasági gazdálkodó számára biztosítottak magyar költségvetési támogatást mintegy 14 milliárd forint értékben. A program folytatásaként Magyarország ezt másfél milliárd forinttal növelné. Ez megfelelne Magyarország és Ukrajna, de legfőképpen a kárpátaljai területen élő magyar emberek érdekeinek - mondta a miniszter.

A politikus szólt arról is, hogy a torontói konferencián kifejtette,

Magyarországnak mint Ukrajnával határos államnak érdeke az erős, stabil, demokratikus Ukrajna.

Budapest mindig is kiállt Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett - jelentette ki a miniszter. Szijjártó Péter a fórum keretében kétoldalú megbeszélést folytatott Pekka Haavisto finn külügyminiszterrel, Sztepan Kubiv ukrán miniszterelnök-helyettessel, Kurt Volkerrel, az Egyesült Államok különmegbízottjával és Marijana Nikolova bolgár miniszterelnök-helyettessel.