V4NA: Elégedettek a jelöltekről hozott döntéssel az uniós vezetők

PELLEGRINI, Peter; ORBÁN Viktor; MORAWIECKI, Mateusz; MERKEL, Angela; BABIS, Andrej
Brüsszel, 2019. június 30. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar, (j), Andrej Babis cseh (j2), Mateusz Morawiecki lengyel (j3), Peter Pellegrini szlovák (b) miniszterelnök, valamint Angela Merkel német kancellár a V4+Németország egyeztetésen az EU rendkívüli csúcsértekezlete előtt Brüsszelben 2019. május 30-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
Vágólapra másolva!
Jó döntést hoztak, így értékelték uniós állam- és kormányfők a rendkívüli brüsszeli uniós csúcstalálkozót, amelyen döntöttek a főbb uniós intézmények vezetői tisztségének a betöltéséről – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Elértük a célunkat, összegezte Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a rendkívüli uniós csúcs eredményét. Kifogásolta viszont azt a korábbi javaslatot, hogy a szociáldemokrata Frans Timmermans legyen a Bizottság elnöke, és azt is, ahogy ez a javaslat megszületett.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar, Andrej Babis cseh, Mateusz Morawiecki lengyel, Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök, valamint Angela Merkel német kancellár a V4+Németország egyeztetésen az EU rendkívüli csúcsértekezlete előtt Brüsszelben 2019. május 30-án Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Ezt azzal indokolta, hogy

Úgy látja, elfogadhatatlan, hogy néhány vezető Oszakában hozott egy döntést, és rá akarták venni a többi országot annak támogatására.

Szerinte

Lengyelországot nem lehet megzsarolni, és bebizonyították, hogy semmire sem vezet Lengyelország támadása.

Egységesek maradtunk, és remélem, probléma nélkül átmegy a Parlamenten a döntésünk - mondta Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök újságíróknak a brüsszeli rendkívüli uniós csúcsról való távozásakor.

Úgy véli,

Emmanuel Macron francia elnök szintén üdvözölte a Tanács döntését a jelöltekről, amely szerinte sem politikailag, sem földrajzi értelemben nem fogja megosztani Európát.

Kiemelte, annak ellenére, hogy kevés kelet-európai jelölt volt, még ők is elfogadták a csomagot.

Személy szerint egy hatékonyabb, ambiciózusabb, a polgárait jobban védő Európát szeretne, figyelembe véve a klíma- és társadalmi-gazdasági kihívásokat.

Angela Merkel német kancellár

jó jelnek nevezte, hogy női elnöke lehet a Bizottságnak.

Közölte, azért tartózkodott, mert a berlini kormányszövetség egyik tagja, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) nem támogatta az egyezséget, így a koalíciós megállapodás értelmében nem volt más lehetősége.

Manfred Weberrel kapcsolatban elmondta, Európában képzeli el a jövőjét, nem a német kormányban. Weber várhatóan az Európai Parlament második ciklusában indulhat a házelnöki pozícióért.

Archív képek Christine Lagarde-ról, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) francia vezérigazgatójáról, Ursula von der Leyen német védelmi miniszterről, Josep Borrell spanyol külügyminiszterről és Charles Michel belga miniszterelnökről Forrás: MTI/AP/-

Charles Michel belga miniszterelnök

„Tisztában vagyok vele, hogy ez hatalmas felelősség, és természetesen mindent meg fogok tenni, hogy teljesítsem a feladatot" - nyilatkozta megválasztása után sajtótájékoztatóján.

Azt mondta, az Európai Unió hatalmas kihívásokkal néz szembe a következő időszakban, és fontos lesz, hogy együtt dolgozzon az uniós intézményekkel.

- mondta Charles Michel.