Kelemen Hunor arra kérte a Viorica Dancila román miniszterelnököt, hogy rendezzék az úzvölgyi kérdést

Sírt rongál egy román férfi az úzvölgyi katonatemetőben, ahol ortodox szertartás keretében felszentelték törvénysértően létesített román emlékművet és parcellát 2019. június 6-án.
Vágólapra másolva!
Az illegálisan felállított úzvölgyi katonai emlékmű műalkotássá nyilvánításának visszavonását és a közigazgatási törvénykönyv kisebbségek – így az erdélyi magyarok - számára kedvező módosítását kérte a román kormányfőtől az RMDSZ elnöke.
Vágólapra másolva!

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök arról tájékoztatta a Digi24 hírtelevíziót, hogy a román kormánnyal való találkozó keretében, kérte Viorica Dancila miniszterelnököt:

írja a Transindex.

Sírt rongál egy román férfi az úzvölgyi katonatemetőben, ahol ortodox szertartás keretében felszentelték törvénysértően létesített román emlékművet és parcellát 2019. június 6-án. Forrás: MTI/Veres Nándor

Az RMDSZ elnöke informálta a román kormányfőt, hogy értesíteni fogja az Elie Wiesel Holokausztkutató Intézetet, mert

a felállított kereszt legionárius elemeket is tartalmaz.

A legionáriusok vagy más néven a vasgárdisták egy szélsőségesen nacionalista, antiszemita és magyarellenes mozgalom volt Romániában 1927-től a második világháború végéig. A legionáriusok részt vettek a romániai zsidók módszeres kiirtásában, pogromokat Óromániában, Dél-Erdélyben és a Dnyeszteren túli megszállt szovjet területeken szerveztek ellenük. A kegyetlenkedéseiknek 1941–1943 között 350-400 000 zsidó áldozata volt, ezen kívül több tízezer romával is végeztek.

Kelemen elmondása szerint a miniszterelnök biztosította arról, hogy meg fogja vizsgálni a kérdést. A találkozóra az RMDSZ elnökének a kérésére került sor.

Az RMDSZ elnöke Facebook-bejegyzésében arról is ír, hogy

Viorica Dancilavel a közigazgatási kódexről is egyeztettek.

Kelemen Hunor leszögezte, hogy a kisebbségi nyelvhasználat tekintetében a parlament által megszavazott változatot tartják elfogadhatónak.

Az RMDSZ elnöke arra kérte a miniszterelnököt, hogy a héten a kormány térjen vissza erre a kérdésre.