Folytatódik az EU-csúcs: Orbán Viktor tovább harcol Brüsszelben

politics summit Horizontal
Hungary's Prime Minister Viktor Orban arrives for the third straight day of an European Union leaders summit in Brussels on July 2, 2019, for talks aimed at defusing fresh power struggles in a bid to fill the bloc's top jobs. (Photo by GEOFFROY VAN DER HASSELT / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Folytatódik délután az EU-csúcs, ahol az már biztosan kiderült: a V4-ek megkerülésével nem lehet döntést hozni. Orbán Viktor és a V4-es miniszterelnökök továbbra is élesen szembeszállnak Soros György brüsszeli embereivel és a háttéralkukkal. 
Vágólapra másolva!

Kedden folytatódik a többször is megszakított európai uniós csúcstalálkozó. Hétfő este még több forgatókönyvről is egyeztettek a tagországok képviselői. Orbán Viktor miniszterelnök is megszólalt az ügyben.

Ismét egyeztetettek a V4-ek

A keddi EU-csúcs eőtt is egyeztetett a V4-ek. Erről egy képet tett ki a lengyel miniszterelnöki hivatal.

Ennyien vannak Timmermans ellen

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke felfüggesztette hétfőn az európai uniós csúcstalálkozót, a hivatalos megbeszélés kedden folytatódik. A háttérben azonban lázasan izzanak a telefonok, egymást érik a személyes találkozók, ugyanis továbbra sem sikerült kompromisszumos jelöltet találniuk az egyes párt- és érdekcsoportoknak.

A rendkívüli csúcstalálkozón a tagországok állam-, illetve kormányfői egyetlen napirendi pontként a főbb EU-intézmények vezető tisztségeinek betöltéséről tárgyalnak.

Egyes értesülések szerint az Európai Bizottság elnöki posztjára továbbra is Frans Timmermans szocialista politikus a legesélyesebb, pedig ez ellen többen is tiltakoztak – Giuseppe Conte olasz kormányfő 10-11 országot említett –, köztük a magyar kormány.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök is megérkezett már az EU-csúcs folytatására Forrás: AFP/Geoffroy Van Der Hasselt

Orbán Viktor: Óriási gondokat jelentene Timmermans

Orbán Viktor miniszterelnök korábban levelet is írt az Európai Néppárt elnökének, amelyben történelmi hibának nevezte azt, ha a Néppárt támogatná Timmermanst. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár ismét Soros György emberének nevezte a holland jelöltet, és erről beszélt hétfőn Orbán Viktor is, hozzátéve: Timmermans megosztottságot hozna az unióba.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő sem kér Timmermansból Forrás: AFP/Bertrand Guay

A magyar miniszterelnök a rendkívüli uniós tanácskozáson a V4NA nemzetközi hírügynökségnek úgy fogalmazott, a V4-ek azért sem támogatják bizottsági elnöki jelölését, mert szerintük

„egy ideológiai harcos, és harcot folytat mindenki ellen, aki az ő gondolkodásától különböző módon látja a világot”

– nyilatkozta. Úgy vélte, ez az Európai Unióban egy kelet-nyugat megosztottsághoz vezetne, és az uniónak óriási gondokat jelentene majd.

A visegrádiak, köztük Andrej Babis is szemben áll a brüsszeli elit akaratával Forrás: AFP/Olivier Hoslet

Három feltétel

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, három feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy a magyar kormány támogasson egy európai politikust.

„A nemzetállamok tisztelete, a keresztény kultúrának biztosított elsőség Európában és a migráció megállításának szándéka.

Ha valaki ezt a három feltételt biztosítani tudja, számíthat Magyarország támogatására. Aki viszont ezt a hármat nem tudja biztosítani, az semmilyen módon nem számíthat arra, hogy Magyarország támogatni fogja” – húzta alá.