Megint megbukott Timmermans, már a vezetők majdnem fele ellenzi a jelölését

Horizontal
European Parliament President Antonio Tajani (L) and European Commission President Jean-Claude Juncker (R) sit prior to a working dinner during a European Council Summit at The Europa Building in Brussels, on June 30, 2019. - Deadlocked EU leaders meet for a rare weekend summit seeking to fill senior European positions and settle a battle that has split key allies France and Germany. (Photo by OLIVIER HOSLET / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Továbbra sincs megegyezés az EU-csúcson, a brüsszeli elitnek nem sikerült elfogadtatnia a tagállamok többségével Frans Timmermanst, Soros György legfőbb szövetségesét. A visegrádi országok által szervezett ellenálláshoz csatlakozott az ír, az olasz, a lett és a horvát miniszterelnök is. A bolgárokat az Európai Tanács elnöki posztjával akarta „megvenni” Macron és Merkel, de bolgár újságírók szerint Bojko Boriszov ezt visszautasította, nem akarja ugyanis, hogy a bővítés elmaradása miatt a nyugat-balkáni országok Bulgáriára haragudjanak. Giuseppe Conte olasz kormányfő a sikertelen csúcs után azt mondta, hogy nagyjából 10-11 uniós ország ellenzi a nagyhatalmaknak az oszakai G20-as csúcson megkötött paktumát. Ez pedig már a 27 ország (a brexit előtt álló Nagy-Britannia tartózkodni fog) majdnem fele. Donald Tusk kedd délelőttre hívta össze újra a csúcsot.
Vágólapra másolva!

Megszakították a vasárnap óta zajló tanácsülést Brüsszelben, nem született döntés a bizottsági elnöki jelölt kérdésében. Nem merték szavazásra bocsátani Timmermanst, mert nem volt meg a támogatottsága. Az ülés kedden 11 órakor folytatódik majd.

Merkel Soros György legfőbb szövetségesét támogatja

Soros György legfőbb szövetségese, Frans Timmermans azt követően került ismét képbe, hogy az oszakai G20-as csúcstalálkozón több európai nagyhatalom vezetője, köztük Angela Merkel megállapodott a személyéről. Amint a teljesen elvtelen alku napvilágot látott, a visegrádi négyek egységesen tiltakoztak a paktum ellen, és szövetségeseket is szereztek. Giuseppe Conte olasz miniszterelnök a csúcstalálkozó hétfői megszakítását követően azt mondta, 10-11 uniós tagország ellenzi az úgynevezett oszakai paktumot.

Giuseppe Conte olasz kormányfő arról beszélt, 10-11 ország ellenzi az oszakai paktumot Forrás: AFP/John Thys

Sikeresen blokkoltak a V4-ek

A német kancellár és a francia elnök körömszakadtáig ragaszkodik ahhoz, hogy a választásokon vesztes szocialisták csúcsjelöltje, Timmermans legyen a bizottság elnöke.

Angela Merkel az előző csúcson ezt még élesen ellenezte, sokan találgatják Brüsszelben, hogy váratlan engedékenysége egyszerű politikusi gyengeség, vagy összefüggésben van rejtélyes betegségével.

A V4-ek kitartottak, kemény munkával blokkolták Timmermans kinevezését több tagországgal közösen. A bolgárokat az Európai Tanács elnöki posztjával akarták maguk mellé állítani Macronék, de Timmermans ellen az ír, a lett, a horvát és az olasz miniszterelnök is tiltakozott.

Georgijeva nem lesz tanácselnök

A félbeszakadt csúcs után az is eldőlni látszik, hogy

Krisztalina Georgijeva várhatóan nem lesz az Európai Tanács vezetője, és a külügyi főtárgyaló posztját is elutasította.

Minderről Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök beszélt bolgár újságírók szerint. A bolgár miniszterelnök attól tart, hogy a nyugati-balkáni országok Bulgáriát hibáztatnák az esetlegesen elmaradó EU-bővítésért.

Erre egyébként komoly esély van, a frusztrált

Emmanuel Macron ugyanis már azzal fenyegetőzött, hogy felesleges tovább bővíteni az uniót, ha 28 ország sem tud megegyezni.

Az uniós miniszterelnökök egyetlen lehetséges jelöltről sem szavaztak Forrás: AFP/Olivier Hoslet

Korábban Orbán Viktor magyar miniszterelnök levélben kérte Joseph Dault, a Néppárt elnökét, hogy a Néppárt akadályozza meg, hogy Frans Timmermans lehessen az Európai Bizottság elnöke. Aztán kiderült, hogy a néppárti miniszterelnökök felháborodottan el is utasították a szocialista csúcsjelöltet.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke kijelentette: az EP kedden kezdődő, háromnapos alakuló ülésén mindenképpen megválasztja saját elnökét, „akár lesz javaslata a posztra az Európai Tanácsnak, akár nem”. Timmermans bizottsági elnöki jelölését egyébként a néppárti Tajani is elvetette.

Az új Európának új vezetőkre van szüksége

Andrej Babis cseh miniszterelnök azt nyilatkozta a tárgyalás után, hogy olyan vezetőre van szüksége a Bizottságnak, aki egyesíti Európát, nem pedig olyanra, aki megosztja, mint Timmermans. A cseh kormányfő szerint elsősorban Németország felelőssége, hogy nem jött létre megállapodás. „Sajnos, Németország és néhány másik állam ragaszkodott ahhoz, hogy többé-kevésbé az oszakai megállapodásról szavazzanak, és ez nehézzé tette a tárgyalásokat” – mondta Babis.

Mateusz Morawieczki lengyel miniszterelnök pedig ehhez hozzátette, hogy az új korszakban új vezetőkre van szükség.

Többen is elmondták, hogy holnap új nevekre és új javaslatokra van szükség.

Az Origo úgy tudja, hogy a vasárnap estétől hétfő délig tartó csúcson Donald Tusk még csak szavazásra sem merte bocsátani Frans Timmermans nevét, pedig több ország, köztük a lengyelek, egyenesen titkos szavazást kezdeményeztek.