Salvini: Háborús bűnös a Soros-hajó embercsempész kapitánya

2019.07.01. 10:37

Háborús bűnösnek nevezte a Sea-Watch 3 civilhajó kapitányát, és letartóztatását szorgalmazta Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a kormányon lévő jobboldali Liga vezetője a Comói-tónál rendezett fesztiválon vasárnap este. Az olasz miniszterelnök-helyettes a migrációs intézkedéseit bíráló francia és német politikusoknak is válaszolt.

Matteo Salvini szerint a civilhajó kapitánya háborús bűncselekményt követett el, amikor a hatóságok tiltása ellenére olasz vizekre lépett, és itt áttört az olasz hadihajók blokádján. A háborús bűnösöknek börtönben a helyük - tette hozzá Salvini, aki egyúttal reményét fejezte ki, hogy az ügyben határozó vizsgálóbíró órákon belül elrendeli a német állampolgárságú kapitány, Carola Rackete letartóztatását. Remélem, lesz olyan bíró, aki igazságot szolgáltat az olasz pénzügyőröknek és 60 millió olasznak, akik belefáradtak, hogy Európa migránslerakata legyünk  - jelentette ki a miniszter.

Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter, a Liga pártszövetség vezetője leadja szavazatát egy milánói szavazóhelyiségben az európai parlamenti (EP) választáson 2019. május 26-ánForrás: MTI/EPA/ANSA/Matteo Bazzi

"Fehér, gazdag és német vagy? Ha nem tudsz mit csinálni, kirándulj egyet a Comói-tavon, dolgozzál önkéntesként az idősekkel vagy fogyatékosokkal (...), de ne a Földközi-tengeren töltsd feleslegesen az időt, nekinyomva az olasz pénzügyőröket az olasz kikötők dokkjának" - mondta az Öt Csillag Mozgalommal (M5S) koalícióban kormányzó Liga vezetője. Megjegyezte, 

Olaszország bebizonyította, nem hajlandó változtatni migrációs politikáján. 

Ha egy civilszervezet nem engedelmeskedik az olasz törvényeknek, "megbírságoljuk, lefoglaljuk a hajót, és a fedélzeten levő migránsok negyedórát sem maradnak Olaszországban" - hangoztatta Matteo Salvini, aki leszögezte, hogy ez vár a jelenleg Olaszország partjai fele tartó két másik civilszervezet, a spanyol Open Arms és a német Sea-Eye hajóira is. Salvini ezt megelőzően közleményben üzent Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnöknek, aki úgy nyilatkozott, hogy az életmentőket nem lehet bűnözőként kezelni. Arra kérte a német államfőt, hogy a németországi történésekkel foglalkozzon, és kérje meg honfitársait, hogy ne szegjék meg az olasz törvényeket, az olasz fegyveres erők katonáinak életét kockáztatva. A Sea-Watch ügyének kezelését szintén bíráló francia kormánynak Matteo Salvini azt üzente, hogy a következő hajókat Marseille-be küldi majd.

A Soros-hajó nem tartotta be az olasz törvényeket

A német nem kormányzati szervezet (NGO) Sea-Watch holland felségjelzésű hajójának kapitánya szombattól Lampedusa szigetén házi őrizetben van egy, az NGO-tól bérelt lakóépületben. A 31 éves Carola Racketét az illetékes vizsgálóbíró hétfőn hallgatja meg a szicíliai Agrigentóban, miután az agrigentói ügyész a kapitány letartóztatását indítványozta.

A kapitány korábban bocsánatot kért, amiért Lampedusa kikötőjében majdnem nekihajtott az olasz pénzügyőrség egyik hajójának. A kapitány ezt manőverezési hibának nevezte. Ügyvédje vasárnap azt állította, hogy az olasz hadihajó szándékosan úgy helyezkedett, hogy a Sea-Watch 3 kapitánya majdnem nekihajtson.

A Sea-Watch - amely Líbiánál 53 embert vett fedélzetére - 17 napig állt a nyílt tengeren, miután Olaszország nem engedélyezte, hogy kikössön. A kapitánnyal szemben illegális bevándorlás elősegítése, olasz hadihajóval szemben tanúsított ellenállás, valamint hajószerencsétlenség okozásának szándéka címén indult vizsgálat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK