A Néppárt leszavazta Merkelt, ezért nem választották meg Timmermanst a hétfői EU-csúcson

politics Horizontal
Germany's Chancellor Angela Merkel leaves after giving a press conference at the end of an EU summit at the Europa building in Brussels, on July 1, 2019. - Merkel said on July 1, 2019 that she still hopes European Union leaders can reach a compromise as they adjourned until July 2 their marathon talks aimed at breaking a stalemate over filling the bloc's top jobs. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Európai Néppárt (EPP) szembement Angela Merkellel, nem választották meg Soros emberét, Frans Timmermanst, akin keresztül a Soros-NGO-kat támogatták volna – így összegezték a felfüggesztett európai uniós csúcstalálkozó történéseit az ülésen és a tárgyalásokon részt vevő, az MTI-nek név nélkül nyilatkozó magyar és V4-es delegációtagok.
Vágólapra másolva!

A delegáció tagjai felidézték, hogy az európai parlamenti (EP-) választás után a csúcsjelölti rendszerrel kapcsolatban – főleg a liberálisok részéről – erős kifogások fogalmazódtak meg, és kiderült, hogy a néppárti

Manfred Webernek a tapasztalatlansága miatt nincs meg a támogatottsága az Európai Bizottság elnöki pozíciójára.

A visegrádi négyek is kritizálták őt, mert nem tiszteli a közép-európai országokat,

– emlékeztettek.

Weber „bukása” után, a múlt héten Oszakában tartott G20-csúcstalálkozón született egy megállapodás Emmanuel Macron francia elnök – mint a liberálisok egyik fő vezetője –, az európai szocialisták részéről Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök és a néppárti Angela Merkel német kancellár között.

A megállapodás lényege az volt, hogy Webert „leveszik”, a Néppárt elengedi a bizottsági elnöki posztot. „Merkel megígérte, hogy ezt a Néppárt el fogja fogadni”, és a szocialista Frans Timmermans lesz a bizottságielnök-jelölt. Ezt a döntést Soros György is támogatta, hiszen Timmermans Soros embere,

és a tervek szerint a Soros-NGO-kat így a bizottságon keresztül tudják majd finanszírozni.

Itt több milliárd euróról van szó,

– fogalmaztak.

A megállapodás értelmében így Manfred Weber kapta volna az EP-elnöki tisztséget, a liberálisok pedig az Európai Tanács elnöki posztját.

A nyilatkozó delegációtagok szerint a probléma ott kezdődött, hogy vasárnap délután Brüsszelben a Néppárt fellázadt Merkel ellen, és mind az elnökség, mind a „summit” leszavazta az „Oszaka-megállapodást”, amely így mindössze két voksot kapott a pártcsaládban, egyet Angela Merkeltől, egyet pedig Frank Engel luxemburgi EP-képviselőtől.

A Néppárt fellázadt Merkel és az Oszaka-megállapodás ellen

– értékelték a történteket.

Leszavazták Merkelt Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Azt is fontosnak tartották megemlíteni, hogy a Néppárt kötött mandátumról döntött, mégpedig arról, hogy nem szabad elengedni a bizottsági elnöki posztot, azaz nem kérik az EP-elnöki tisztséget, mert az Európai Bizottság elnöki pozíciója fontosabb.

Angela Merkel azonban a Néppárt döntését figyelmen kívül hagyta az Európai Tanács ülésén, és szembement a döntéssel, lesöpörte azt. A német kancellár az „Oszaka-megállapodást” képviselte – idézték fel az EU-csúcson történteket, hangsúlyozva, hogy a V4-ek és Giuseppe Conte olasz miniszterelnök – összesen mintegy 130 millió európait képviselve – határozottan szembementek ezzel, és a néppárti miniszterelnökök is lázadtak.

Volt egy olyan pillanat, amikor Merkel azt hitte, sikerült meggyőznie a Néppártot, mert felajánlotta, hogy az EPP megkaphatja az Európai Tanács elnöki posztját két és fél évre az ötből, de végül ehhez sem volt meg a szükséges többség, így Merkel és Macron az ülés elhalasztását kérte keddre.

A magyar delegációtagok azt is kiemelték,

hogy volt jelentősége Orbán Viktor Néppártnak szóló levelének,

amelyben azt írta a kormányfő, hogy súlyos, sőt történelmi hibát követne el az Európai Néppárt, ha támogatásukkal Frans Timmermans lenne az Európai Bizottság elnöke.