Maliban sokan meghaltak vagy eltűntek egy falu elleni támadásban

2019.07.01. 19:37

Legalább 23 ember meghalt, 300 eltűnt egy, a fulani népcsoport tagjai által lakott falu elleni támadásban Mali középső részén.

A Saran nevű falu elleni rajtaütést követően a támadók egy másik, Bibi nevű faluba mentek tovább, ahonnan addigra azonban már elmenekültek a lakosok - mondta Harouna Sankare, a közeli Ouenkoro polgármestere, aki szerint a támadást a dogon népcsoporthoz tartozó vadászok hajtották végre.

Az EFE spanyol hírügynökségnek név nélkül nyilatkozó helyi források szerint

a támadás során nehézfegyvereket vetettek be.

A központi hatóságok egyelőre nem nyilatkoztak az incidenssel kapcsolatban, ahogyan a hadsereg sem.

Ibrahim Boubacar Keita mali elnök kormányzata korábban fogadkozott, hogy leszereli a különböző milíciákat, a Reuters hírügynökség szerint azonban egyelőre nehezen boldogul ezzel.

Az utóbbi hónapokban ismét fellángolt a muszlim vallású, nomád pásztor fulanik és a vadász életmódot folytató dogon törzsek közötti etnikai konfliktus, amely az idén már százak életét követelte. Mali központi fekvésű sztyeppés és sivatagos részein az etnikai villongások mellett gondot okoz az is, hogy a helyi iszlamista csoportok mellett az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat és az Iszlám Állam dzsihadista szervezet is megvetette a lábát.