Kovács Zoltán: A V4-ek megkerülésével nem lehet döntést hozni

Kovács Zoltán, Fidesz eredményváró, EP választás, 2019 Európai Parlament, EP2019
Kovács Zoltán, nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár
Vágólapra másolva!
Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár az M1 aktuális csatornán hétfő este az EU-csúcsról beszélt. Itt elmondta, hogy a visegrádi négyek (Szlovákia, Csehország, Lengyelország, Magyarország – V4) megkerülésével nem lehet döntést hozni.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo is beszámolt róla, a maratoni hosszúságú brüsszeli EU-csúcsot hétfőn felfüggesztették, a bizottsági elnöki jelöltről nem született döntés.

Kovács Zoltán szerint annak lehetnek tanúi,

hogy a csúcsjelölti (Spitzenkandidat) rendszer megbukott.

– mondta az államtitkár.

Kovács Zoltán azt is mondta, hogy minden vezető pozícióban olyan jelöltre van szükség, aki elfogadja a nemzetek Európájának gondolatát, tiszteletben tartja a tagállamok szuverenitását, egyértelműen nem a migráció menedzselését akarja, továbbá fontosnak ítéli a keresztény Európa hagyományainak védelmét.

Az államtitkár szerint ezen alapelveknek sem a néppárti Manfred Weber, sem a szocialista Frans Timmermans nem felel meg.

Kovács Zoltán Fotó: Csudai Sándor - Origo

Kovács Zoltán beszélt arról is, hogy a V4-ek mellett Olaszország, sőt az esti hírek szerint

már 10-11 ország utasítja el Frans Timmermans jelölését.

Kovács Zoltán kiemelte, hogy olyan emberre van szükség, aki egységbe tömöríti az európai tagállamokat, nem pedig megosztja őket.

Ezzel kapcsolatban azt mondta:

Az államtitkár szerint lehet találni olyan jelöltet, aki megtestesíti az összefogást. Jelöltekről, konkrét nevekről viszont nem kívánt beszélni.