Kovács Zoltán: A V4-ek megkerülésével nem lehet döntést hozni

2019.07.01. 22:21

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár az M1 aktuális csatornán hétfő este az EU-csúcsról beszélt. Itt elmondta, hogy a visegrádi négyek (Szlovákia, Csehország, Lengyelország, Magyarország – V4) megkerülésével nem lehet döntést hozni.

Ahogy az Origo is beszámolt róla, a maratoni hosszúságú brüsszeli EU-csúcsot hétfőn felfüggesztették, a bizottsági elnöki jelöltről nem született döntés.

Kovács Zoltán szerint annak lehetnek tanúi, hogy a csúcsjelölti (Spitzenkandidat) rendszer megbukott.

A V4-ek összetartása új alternatívát kínál– mondta az államtitkár.

Kovács Zoltán azt is mondta, hogy minden vezető pozícióban olyan jelöltre van szükség, aki elfogadja a nemzetek Európájának gondolatát, tiszteletben tartja a tagállamok szuverenitását, egyértelműen nem a migráció menedzselését akarja, továbbá fontosnak ítéli a keresztény Európa hagyományainak védelmét.

Az államtitkár szerint ezen alapelveknek sem a néppárti Manfred Weber, sem a szocialista Frans Timmermans nem felel meg.

Kovács ZoltánFotó: Csudai Sándor - Origo

Kovács Zoltán beszélt arról is, hogy a V4-ek mellett Olaszország, sőt az esti hírek szerint már 10-11 ország utasítja el Frans Timmermans jelölését.Kovács Zoltán kiemelte, hogy olyan emberre van szükség, aki egységbe tömöríti az európai tagállamokat, nem pedig megosztja őket.

Ezzel kapcsolatban azt mondta: Frans Timmermans végighazudta választási kampányát, Manfred Weber pedig megsértett tagállamokat, köztük Magyarországot. Ilyen emberekkel nem lehet egységet teremteni.Az államtitkár szerint lehet találni olyan jelöltet, aki megtestesíti az összefogást. Jelöltekről, konkrét nevekről viszont nem kívánt beszélni.