Háborús propagandával vádolja az RMDSZ elnökét egy úzvölgyi provokátor

2019.07.01. 15:57

Feljelentette az ügyészségen Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt Mircea Chelaru nyugalmazott tábornok. A volt vezérkari főnök többek között háborús propaganda terjesztésével vádolja Kelemen Hunort az úzvölgyi incidensekről tett kijelentései miatt. Mircea Chelaru volt az úzvölgyi incidens során az egyik provokátor, az 1990-es fekete március nevű magyarellenes marosvásárhelyi pogromkísérlet kapcsán is felmerült a neve, ezt követően titkosszolga lett, és „természetesen" korrupciós ügyekben is érintett.

Mircea Chelaru jelenleg a parlamenten kívüli Román Nemzetség Párt (Partidul Neamul Românesc) nevű magyarellenes, szélsőjobboldali politikai szervezet alelnöke.

Az egykori tábornok felháborodását Kelemen Hunornak az úzvölgyi incidenseket követő napon, június 7-án tett sajtónyilatkozata váltotta ki – közölte a Maszol az evz.ro nevű román hírportál információira hivatkozva.

Kelemen HunorFotó: Adrián Zoltán - Origo

Az RMDSZ elnöke a június 6-i, úzvölgyi események után ugyanis kijelentette, hogy az incidenseket néhány román (ál)civil szervezet, illetve néhány ortodox pópa és nyugalmazott katonatiszt provokálta ki, utóbbiak közt említve Mircea Chelarut is. Kelemen Hunor vandáloknak nevezte azokat, akik megtámadták az élőláncot alkotó székelyföldi magyarokat, összetörték a temetőkaput, kicsavarták a földből a magyar katonák fakeresztjeit és kövekkel dobálóztak.

Látható volt, hogy az élőlánc megtámadása koordináltan történt – emelte ki az erdélyi magyar politikus.

Az ügyészségre benyújtott feljelentésében a nyugalmazott tábornok fenyegetéssel, illetve hamis információk és háborús propaganda terjesztésével vádolja Kelemen Hunort.

Szerinte az RMDSZ elnöke a kijelentésével az állam biztonságát veszélyeztette azáltal, hogy aláásta az állampolgároknak a katonaság intézményébe vetett bizalmát.Chelaru a bűnvádi panaszában úgy fogalmaz: Kelemen Hunor fegyveres összetűzéssel végződhető esetleges erőszakos konfliktus kiprovokálásának szándékával tette ezeket a kijelentéseit, amelyek így háborús propagandának minősülnek.

A Maszol megkereste Kelement a feljelentés kapcsán, de ő nem kívánta kommentálni a szélsőjobbos tábornok vádjait.

Kicsoda Mircea Chelaru?

A kommunista diktatúra idején katonai akadémiát végzett, most 69 éves és nyugdíjas Chelaru által betöltött legmagasabb tisztség a román hadsereg vezérkari főnöksége volt 2000 februárja és októbere között.

null

null

1990-ben, a marosvásárhelyi fekete március néven elhíresült magyarellenes pogromkísérlet idején ő volt a hadsereg helyi parancsnoka, akinek az irányítása alatt álló egységek semmit sem tett az erőszakos cselekmények megfékezésére, vagy azok meggátolása érdekébenírja a Mandiner a Nethuszár című erdélyi hírportál információira hivatkozva.

Chelaruval még abban az évben megkapta a Securitate romjain újjászervezett román titkosszolgálat, Serviciul Român de Informații-SRI néven futó belbiztonsági szolgálat Divizia 3 (3-as ügyosztály) főnökségét – mint ilyen, ennek a feladata az „irredenta tevékenységek" követése, megfigyelése, az az „a magyarokat, mint belső ellenséget" megfigyelő ügyosztály.

A volt tábornok a 2017 februárjában kirobbant kormányellenes tüntetések kapcsán bőszen agitált a tüntetők ellen.

2019 márciusában pedig nyílt levélben fordult Románia európai parlamenti (EP-) képviselőihez, hogy azok miért nem emelnek szót Brüsszelben Erdély „koszoválása"ellen, miért nézik tétlenül, ami folyik, gondolva itt a budapesti kormány határozott kiállására az erdélyi magyarság mellett. 

Chelaru ellen 2015-ben egyébként folytatott nyomozást a DNA (Nemzeti Korrupcióellenes Ügyészség), ennek során kiderült, hogy már rögtön 2000-ben, ahogy kinevezték vezérkari főnöknek, különböző ingatlancsalásokra, ingatlanokkal való visszaélésre vette rá beosztottjait.

Ezért elítélték, és még pénzbüntetést is kapott, igaz, ez még mindig nem emelkedett jogerőre.

Mircea Chelaru 2018 augusztusában néhány volt tábornokkal együtt megalapítja a Román Nemzetség Pártját, amely megpróbált elindulni az idei európai parlamenti választásokon, ám a választási bizottság mintegy 4 ezer aláírásukat megsemmisítette, mert azok hamisak voltak – így végül nem indulhattak az EP-választáson.

A Román Nemzetség Párt elnöke egy szintén szélsőséges nézeteket valló közéleti személyiség, Ninel Peia, aki korábban a Szociáldemokrata Párt (PSD) színeiben volt parlamenti képviselő, de onnan kizárták őt 2016-ban.

Legellentmondásosabb kijelentése Peiának az volt, amikor a 2015 októberében, a bukaresti „Colectiv" nevű szórakozóhelyen történt, tragédiával végződő tűzeset után kirobbant kormányellenes tüntetések után kijelentette, hogy a tiltakozásoknak a célja Románia feldarabolása volt, amiből a magyarok „vitték volna" Erdélyt...