Olasz miniszterelnök: 10-11 uniós tagállam ellenzi Timmermans jelölését

Horizontal
Italian Prime Minister Giuseppe Conte arrives for an European Council Summit at The Europa Building in Brussels, on June 30, 2019. - Deadlocked EU leaders meet for a rare weekend summit seeking to fill senior European positions and settle a battle that has split key allies France and Germany. (Photo by JOHN THYS / AFP)
Vágólapra másolva!
Nincs egyezség az uniós tagállamok vezetői között az uniós intézmények vezető tisztségeinek jelöltjeiről, ehhez egyebek mellett túl kell lépni a csúcsjelölti rendszer kötöttségein - jelentette ki Giuseppe Conte olasz miniszterelnök Brüsszelben, a rendkívüli uniós csúcstalálkozó szünetében hétfőn. Később Conte azt mondta, hogy jelenleg tíz-tizenegy tagállam ellenzi azt a megoldási javaslatot, amelynek értelmében Frans Timmermans szociáldemokrata listavezetőt jelölnék az Európai Bizottság élére.
Vágólapra másolva!

Conte újságíróknak adott nyilatkozatában aláhúzta, a csúcsjelölti rendszer - amely szerint az európai parlamenti választáson legtöbb szavazatot szerző pártcsalád vezető jelöltje lenne az Európai Bizottság következő elnöke - nem lehet az egyetlen kritérium a javasolt személy kijelölésére.

Az olasz miniszterelnök kérdésre válaszolva elmondta: a helyzet állása szerint nem lehet tudni, hogy a csúcstalálkozó alkalmával megállapodás születik-e a kérdésben, "a kiválasztási folyamat ugyanis továbbra is nehézkes".

Az uniós tagországok vezetőinek sokkal rugalmasabbnak kell lenniük a jelöltek keresését illetően - tette hozzá.

Giuseppe Conte Forrás: AFP/John Thys

Frans Timmermans szociáldemokrata politikus jelöltségét illetően Conte azt mondta: "majd meglátjuk". Az olasz miniszterelnök - ahogy azt korábban megírtuk - Orbán Viktorral, a cseh, a szlovák, a lengyel, a horvát, a lett és az ír miniszterelnökkel együtt megvétózta Timmermans jelölését a bizottsági elnöki pozícióra.

Mivel a tagállami vezetők nem értek el előrelépést, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke vasárnap éjjel 11 órakor felfüggesztette a rendkívüli európai uniós csúcstalálkozót, hogy kétoldalú megbeszéléseket folytasson a tagállamok vezetőivel.

Tusk mintegy nyolc órán keresztül tárgyalt egyenként a 28 uniós ország vezetőjével, hogy tisztább képet kapjon a jelöltek személyét érintő tagállami preferenciákról. A tárgyalásokat ismét 28-as körben reggel hét óra után kezdték újra.

A tagországok állam-, illetve kormányfői vasárnap este kezdtek rendkívüli találkozót Brüsszelben, ezen egyetlen napirendi pontként a főbb EU-intézmények vezetői tisztségeinek betöltéséről tárgyalnak. Ahogy azt megírtuk, egész éjjel folytatódott a munka Brüsszelben, az EU-csúcs helyszínén, amit Donald Tusk felfüggesztett, miután a néppárti miniszterelnökök szembefordultak Merkellel. A V4-országok, az olasz, a horvát, a lett és az ír miniszterelnök továbbra is élesen szemben áll az Angela Merkel által beterjesztett Frans Timmermans bizottsági elnökségével kapcsolatban. Ez blokkoló kisebbség, Soros embere bukásra áll.

10-11 ország Timmermans ellen

Jelenleg tíz-tizenegy tagállam ellenzi azt a megoldási javaslatot,

- közölte az olasz kormányfő a maratoni hosszúságú brüsszeli EU-csúcs hétfői felfüggesztése után.

Rövid sajtótájékoztatóján Giuseppe Conte elmondta, az előző, június 20-ai csúcstalálkozón a résztvevők végül lényegében egyetértettek abban,

hogy el kell vetni a csúcsjelölti rendszer használatát,

aztán a G20-as országcsoport oszakai ülését követően váratlanul mégis előkerült ez a kompromisszumosnak szánt tervezet.