Brit külügyminiszter: Átfogó terv kell a megállapodás nélküli Brexit esetén

2019.07.01. 14:30

Jeremy Hunt brit külügyminiszter szerint átfogó tervet kell készíteni arra az esetre, ha az Európai Unió nem hajlandó újratárgyalni a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő megállapodást, és emiatt Nagy-Britannia rendezetlen módon lép ki az EU-ból.

Hunt hivatali elődjével, Boris Johnson volt külügyminiszterrel verseng a kormányzó Konzervatív Párt vezetői tisztségéért.

Jeremy HuntForrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

A párt új vezetője lesz Nagy-Britannia következő miniszterelnöke a távozó Theresa May utódjaként.

Jeremy Hunt a Policy Exchange nevű londoni politikai kutatóműhely hétfői rendezvényének szónokaként kijelentette: az EU-val novemberben elért, a londoni alsóház által háromszor is visszautasított brexit-megállapodás újratárgyalása nem lesz könnyű, de nem is lehetetlen.

Közölte azonban, hogy ha ő lesz az új brit miniszterelnök, első munkanapján utasítást ad a rendezetlen kilépésre kezdett felkészülés felgyorsítására, arra az esetre, ha az EU mégsem lenne hajlandó a kilépési feltételrendszer újratárgyalására.

Az Európai Unió folyamatosan és egyértelműen jelzi hivatalos nyilatkozataiban, hogy a brit kilépés feltételeit rögzítő 585 oldalas megállapodást nem lehet újratárgyalni.

Beszédében Jeremy Hunt kijelentette: ha őt választják miniszterelnökké, mindegyik minisztériumnak azonnal úgy kell átállítania működését, mintha máris eldőlt volna, hogy a brit EU-tagság megállapodás nélkül szűnik meg a kilépés jelenleg érvényes október 31-i határnapján.

A brit külügyminiszter szerint a minisztériumok alkalmazottai augusztusban nem mehetnek szabadságra.

Emellett az ő elnökletével létrejön egy külön kormányzati munkacsoport a megállapodás nélküli brexit esetére, ugyanolyan döntési jogkörökkel, mint amelyek a brit kormány különleges helyzetekben ülésező tanácskozó testületét (COBRA) megilletik.

Hunt szerint e testület egyik fő feladata pénzügyi segítség előkészítése azoknak az ágazatoknak, amelyek az EU-val kereskednek, és megállapodás nélküli Brexit esetén e kereskedelmi forgalmat vámok terhelnék.

Az ellátás folyamatosságának biztosítására a bizottság olyan infrastrukturális beruházásokat is elrendel, amelyek a kikötői konténerkapacitások drámai növelését célozzák.

Jeremy Hunt kijelentette azt is, hogy miniszterelnöksége esetén a pénzügyminisztérium már a nyári parlamenti szünet utáni első szeptemberi munkahétre készenléti költségvetést állít össze a megállapodás nélküli brexit esetére, és ennek egyik központi eleme a társasági adó jelentős csökkentése lesz az üzleti szektor támogatása végett.

E költségvetésen belül a brit halászati és mezőgazdasági szektor külön 6 milliárd font (2200 milliárd forint) pénzügyi segélyt kap az EU-tagság megállapodás nélküli megszűnése utáni nehézségek leküzdése végett.

Hunt kijelentette: amint ezt a csomagot az alsóház megszavazza, ő háromheti tárgyalási időszakot jelöl ki az Európai Unióval.

Ennek leteltével, szeptember 30-án véleményt alkot arról, hogy van-e reális esélye a megállapodásnak az Európai Unióval egy olyan új kilépési egyezményről, amelyet a londoni alsóház elfogadna.

Jeremy Hunt közölte: ha úgy ítéli meg, hogy van erre esély, akkor arra fog törekedni, hogy még az október végi Brexit-határidő előtt végig lehessen vinni az erről szóló tárgyalásokat és az egyezményt parlamenti szavazásra lehessen bocsátani.

Kijelentette: ha arra a következtetésre jut, hogy nincs esély új Brexit-megállapodásra, akkor azonnali hatállyal befejezi a tárgyalásokat az EU-val és teljes mértékben a megállapodás nélküli brexitre összpontosítja az előkészületeket.

Hunt hangsúlyozta: ha ő lesz az új miniszterelnök, a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok jogosultságai továbbra is maradéktalanul érvényesülnek, függetlenül attól, hogy mi lesz a Brexit-folyamat végeredménye.

Hozzátette, hogy ez semmiféle módon nem függ a majdani tárgyalások kimenetelétől.

Ugyanerre Hunt vetélytársa, Boris Johnson is ígéretet tett.

Johnson a BBC televíziónak nyilatkozva a minap kijelentette: elsődleges fontosságú a külföldi EU-állampolgárok jelenlegi jogosultságainak törvényi rögzítése a brit jogszabálygyűjteményben, mégpedig előfeltételek nélkül.