A tálibok vállalták magukra a kabuli robbantást

2019.07.01. 13:09

A tálib lázadók jelentkeztek a kabuli afgán védelmi minisztérium közelében történt robbantás elkövetőiként, amelyben sokan megsebesültek, vélhetően többen meg is haltak. A harcok hatósági beszámolók szerint jelenleg is zajlanak a merénylők és a biztonsági erők között a minisztérium egyik épületében.

A tálibok szóvivője, Zabihullah Mudzsahid mikroblog-bejegyzésben osztotta meg a radikális mozgalom közleményét, amely hangsúlyozza, hogy a robbanóanyaggal megrakott teherautó célpontjai a minisztériumban dolgozó kormánytisztviselők és katonák voltak.

Füst gomolyog egy robbanást követően Kabul diplomáciai negyedében 2019. július 1-jénForrás: MTI/AP/Rahmat Gul

A Reuters szerint legalább három fegyveres támadó jutott be az épületbe. A belügyminisztérium azt közölte, hogy közülük kettővel végeztek a biztonsági erők. 

A Pazsvok nevű afgán hírügynökség szerint a nagy erejű robbanás sebesültjeinek nagy része civil.

A hírügynökség az afgán oktatásügyi minisztériumra hivatkozva azt jelentette, hogy csaknem ötven gyerek is a sebesültek között van.  Többen megsebesültek a védelmi minisztérium irodái mellett található afgán futballszövetség dolgozói közül is.

Váhidullah Majar, az afgán közegészségügyi minisztérium szóvivője szintén megerősítette, hogy több tucat sebesültet vittek kórházba.

Hírforrások eltérő adatokat közölnek a halottak számáról: az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió a helyszínen lévő tudósítójukra hivatkozva tíz halottról számolt be, a Hszinhua kínai hírügynökség szerint azonban ez a szám már meghaladta a harmincat. Több hírügynökség viszont egyáltalán nem írt halottakról.

Az afgán belügyminisztérium egyelőre csupán a sebesültek nagy számát erősítette meg.

Pusztítás nyomai a Kabul diplomáciai negyedében elkövetett merénylet utánForrás: MTI/AP/Rahmat Gul

Naszrat Rahimi belügyi szóvivő azt közölte, hogy a területet, ahol a védelmi minisztérium mellett több diplomáciai kirendeltség és üzletközpont is található, a rendőrség különleges egységei lezárták. Korábban több afgán médium helyszíni beszámolókra hivatkozva több robbanásról adott hírt.

Az utóbbi hónapokban a tálibok, akik 2003 óta harcolnak a kabuli kormány ellen, több merényletet követtek el az afgán fővárosban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK