V4NA: Gender-fejezet a kereskedelmi megállapodásokban?

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság egy szakértői, technikai szintű ülésen arról számolt be, hogy folyamatban van azoknak a gender-fejezeteknek a kidolgozása, amelyeket a jövőben megkötendő kereskedelempolitikai megállapodásokban akarnak az EU-n kívüli országokra "kényszeríteni". Chilével már folyamatban vannak a tárgyalások többek között arról, hogy a kereskedelmi megállapodásba egy különálló gender-fejezet kerül felvételre - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Az eddigi EU-n kívüli országokkal megkötött megállapodások, mint pl. az EU-Kanada (az ún. CETA megállapodás), az EU-Japán, EU-Dél-Korea, EU-Közép-Amerika kizárólag kereskedelempolitikai témákkal és fejezetekkel foglalkoztak.

A Bizottság megerősítette, hogy már dolgozik a jövőben megkötendő megállapodásokban kötelezően felveendő ún. gender-fejezeteken. A tárgyalások során vizsgálják majd példádul a textiliparban dolgozó nők arányát, és ha magasnak találják, akkor a nők számának arányos csökkentést tervezik előírni. Arról nem beszélt a Bizottság, hogy az esetlegesen kvótán felüli nők majd hol találnak megélhetést, vagy hogy a férfiak jelentkeznek-e majd mondjuk szövőipari szakmunkásnak is.

A V4NA brüsszeli forrásai szerint teljes mértékben abszurd helyzetek is előállhatnak. Például, ha egy, az Európai Bizottság és Kambodzsa között folyó kereskedelempolitikai megállapodásról szóló tárgyaláson a Bizottság előállna egy női kvótával, amelyet Kambodzsának majd teljesítenie kell, akkor a megszabott kvótán felül nők már nem dolgozhatnak abban az iparágban. Jelenleg egyébként 800 ezer fő dolgozik textiliparban Kambodzsában, szinte mind nő, és munkájuk az ország GDP-jének majdnem 40%-át jelenti. Az sem biztos, hogy máshol majd találnak munkát.

További részleteket a jövőbeli gender-ideológiák EU-n kívüli országokba történő átültetéséről egyelőre még nem lehet tudni, de egészen biztos, hogy a brüsszeli buborékban élő technokraták már gyártják az asztalfióknak a különböző opciókat, amelyeket aztán a szürke hivatalnokok majd letárgyalnak egy-egy egzotikus országban, tette hozzá a V4NA brüsszeli forrása.

Szerinte jól látszik, hogy a jelenlegi Európai Bizottság a demokráciaexport mellett most már a gender-elméletek és -ideológiák exportját is célul tűzte ki. Igaz, azt elismerte, hogy ezekben a kérdésekben nem lesz könnyű megállapodni a partnerekkel.