Könnyítettek a migránsok családegyesítésén a svédek

Svédország, migránsok, menekültek, bevándorlók
Police organize the line of refugees on the stairway leading up from the trains arriving from Denmark at the Hyllie train station outside Malmo, Sweden, November 19, 2015. 600 refugees arrived in Malmo within 3 hours and the Swedish Migration Agency said in a press statement that they no longer can guarantee accommodation for all asylum seekers. AFP PHOTO / TT NEWS AGENCY / JOHAN NILSSON +++ SWEDEN OUT +++ (Photo by JOHAN NILSSON / TT NEWS AGENCY / AFP)
Vágólapra másolva!
A svéd parlament megszavazta, hogy július közepétől még könnyebb legyen a migránsok számára a családegyesítés.
Vágólapra másolva!

A svéd kormány még 2015-ben, a migrációs válság kezdetén szigorított valamelyest a családegyesítésen, ugyanis abban az évben 163 ezer bevándorló adott be menedékkérelmet a skandináv országban.

Az eredeti tervek szerint idén nyárig tartottak volna az intézkedések, viszont a parlament most megszavazta, hogy 2021. július 19-ig kitolják a határidőt. Azzal kiegészítve, hogy bizonyos, az illegális migránsok családegyesítését nehezítő szabályt kivesznek belőle.

Az újfajta rendszerben például a migránsnak már nem is kell feltétlenül menekültstátusszal rendelkeznie, elég ha csak úgy ítélik meg, hogy „védelemre van szüksége", miközben már állandó tartózkodási engedélyért is folyamodott.

Ez esetben magával hozhatja a házastársát, élettársát, bejegyzett élettársát, illetve kiskorú gyerekeit is. Ha pedig a kérelmet beadó személy 18 év alatti, akkor a szüleire is vonatkozik.

A Svéd Migrációs Ügynökség számításai szerint ez a következő két évben 8 ezer családegyesítésen keresztül érkező migránst jelent, elsősorban szíreket.

A keddi szavazás a baloldali kormánypárt, a Szociáldemokraták, a Zöldek, a Centrum Párt és a Liberálisok együttműködése után jött létre,

miközben a konzervatív-jobboldali Mérsékelt Párt és a jobboldali-bevándorlásellenes Svéd Demokraták elutasították azt.

Az új rendszer július 20-én lép életbe.