Muszlimok gyújtottak fel egy keresztény templomot Nigerben, mert letartóztatták az imámjukat

Leégett templom Nigerben.
Vágólapra másolva!
Muszlimok egy több száz fős csoportja megrongált és felgyújtott egy keresztény templomot Nigerben, miután a hatóságok letartóztattak egy befolyásos imámot, aki iszlámellenesnek kiáltott ki egy törvénytervezetet.
Vágólapra másolva!

Szombat este a Szaharába nyúló Niger harmadik legnagyobb városában, a közel 300 ezer fő lakosú Maradiban

muszlimok felgyújtották az Isten Gyülekezete nevű keresztény templomot, csakúgy, mint a helyi plébános ott parkoló autóját. Aznap este egy másik templomot pedig kifosztottak a környéken.

Szemtanúk arról számoltak be, hogy fiatal muszlimok az utcát is elbarikádozták, illetve autógumikat égettek. A „tüntetést" az ellen szervezték, hogy a hatóságok letartóztatták a környék befolyásos imámját, Cheick Rayadoune-t. A rendőrség az után állította elő a muszlim vezetőt, miután az iszlámellenesnek titulált egy kormányzati törvényjavaslatot, ami a vallásgyakorlást szabályozta volna. Az imámot egyébként hét órán át tartották őrizetben, majd el is engedték.

Az afrikai ország belügyminisztériumának egy vezető tisztségviselője úgy nyilatkozott a tervezettel kapcsolatban, hogy semmi esetre sem iszlámellenes, sokkal inkább egy széleskörű tárgyalássorozat gyümölcse, aminek a célja, hogy felléphessenek az egyes terrorszervezetekkel szemben.

Az ügy előzménye, hogy

a belügyminisztérium 2017-ben összehívta a nigeri muszlim vallástudósokat, hogy közösen dolgozzák ki az új szabályozást a vallásgyakorlásra, ugyanis ennek hiányában a 21 milliós ország bizonyos régióiban megerősödtek a szélsőséges-fundamentalista ideológiák.

Idén áprilisban a nigeri Minisztertanács el is fogadta a tervezetet, ám azt a parlamentnek még jóvá kell hagynia.

A demonstrációk előtt letartóztatott imám később azt mondta, hogy félretájékoztatták a készülő jogszabályról, és helyesbíti nézeteit a most pénteki szertartáson. A rendőrség összesen 178 muszlimot állított elő a szombati keresztényellenes megmozdulások után. Nigerről egyébként érdemes tudni, hogy egy szinte teljesen muszlim országról beszélünk,

a lakosságnak mindössze 1-2 százaléka keresztény, és nem is épp példátlanok a keresztényellenes megmozdulások.

A Charlie Hebdo 2015-ös, Mohamed prófétát kifigurázó száma után például erőszakos tüntetések kezdődtek Niger fővárosában, Niamey-ben. Itt tíz keresztényt öltek meg, illetve megtámadták a legtöbb helyi templomot is. A második legnagyobb településen, Zinderben is hasonló események zajlottak le.