Bekérették a teheráni brit nagykövetet az Ománi-öbölbeli incidens miatt

2019.06.15. 22:27

Bekérették az iráni külügyminisztériumba a brit nagykövetet, miután Londonban azt közölték, hogy vizsgálataik szerint szinte biztosra vehetően az iráni fegyveres erők egyik alakulata, az Iszlám Forradalmi Gárda hajtott végre támadást két olajszállító tartályhajó ellen az Ománi-öbölben csütörtökön.

Az IRNA iráni hírügynökség szombati jelentése szerint a brit nagykövettel folytatott megbeszélésen Teherán élesen tiltakozott az ellen, hogy Nagy-Britannia vakon és sietve követi az Egyesült Államokat az Irán elleni vádaskodásban. A perzsa állam egyúttal követelte, hogy London "korrigálja" álláspontját.

A londoni külügyi közlemény szerint nem hihető, hogy az Ománi-öbölben történt csütörtöki incidensért nem Irán, hanem más állami vagy nem állami hátterű elkövető lehetne felelős.

Trump: Irán tette ezt

Néhány órával korábban Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Iránt tette felelőssé a tartályhajókat ért incidensért, majd Donald Trump amerikai elnök a Fox televíziónak adott telefoninterjújában is Iránt okolta.

Irán tette ezt, ez látszik abból is, hogy ott a hajójuk - hangoztatta Trump.

Az iráni állami televízió (IRIB) által közreadott kép a füstölgő Front Altair tartályhajóról az Ománi-öbölben június 13-ánForrás: MTI/EPA/IRIB NEWS/-

A két tartályhajó nem messze az iráni partoktól sérült meg az Ománi-öbölben. Beszámolók szerint több robbanás történt a fedélzeten, és mindkét hajón tűz ütött ki.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK