Srí Lanka-i terror: elfogták a fő gyanúsítottat

Srí Lanka, terror, templomokban robbantottak, 2019.04.21.
Sri Lankan security personnel and investigators look through debris outside Zion Church following an explosion in Batticaloa in eastern Sri Lanka on April 21, 2019. - A series of eight devastating bomb blasts ripped through high-end hotels and churches holding Easter services in Sri Lanka on April 21, killing nearly 160 people, including dozens of foreigners. (Photo by LAKRUWAN WANNIARACHCHI / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Interpol közlése szerint elfogták és kiadták a colombói hatóságoknak pénteken a húsvétvasárnapi Srí Lanka-i véres merényletek egyik valószínűsített fő felelősét.
Vágólapra másolva!

Mint ismert, egymás után nyolc robbanás is történt húsvétvasárnap Srí Lankán, ezek közül a legutóbbi egy északi peremkerületben.

Korábban három keresztény templomot és négy szállodát ért robbantásos támadás, olyan helyeken, ahol turisták is nagy számban megfordulnak.

Az április 21-én több Srí Lanka-i templom és szálloda ellen elkövetett pokolgépes támadokban

258 ember halt meg és közel 500-an sebesültek meg.

A robbanás egyik helyszíne Forrás: AFP/Lakruwan Wanniarachchi

Elfogták a fő gyanúsítottat

A nemzetközi rendőri szervezet szerint a 29 éves Srí Lanka-i Amahed Milhan Hajathu Mohamedet négy másik gyanúsítottal együtt egy meg nem nevezett közép-keleti országban fogták el,

miután az Interpol feltette őt a legmagasabb szintű nemzetközi riasztást jelentő, úgynevezett vörös körözési listára.

Colombói rendőrségi források szerint az öt férfit a szaúd-arábiai Dzsiddában vették őrizetbe.

- közölte Jürgen Stock, az Interpol főtitkára a szervezet közleménye szerint.

Közvetlenül a merényletek után a lyoni székhelyű rendőri szervezet szakértőket küldött a helyi hatóságok segítésére,

akik május 22-ig tartózkodtak a helyszínen.

A csapat tagjai között voltak terrorelhárítási, robbanószerek ismeretében, illetve az áldozatok azonosításában jártas szakértők is. Közreműködésükkel össze tudták vetni a helyszínen gyűjtött és az Interpol adatbázisában tárolt információkat.

A Srí Lanka-i hatóságok májusban jelentették be, hogy elfogtak két gyanúsítottat Katarban, illetve Szaúd-Arábiában.

Összesen több mint 2000 embert vettek őrizetbe a támadásokkal kapcsolatban. A bíróságok óvadék ellenében sokukat elengedték, 634-en továbbra is őrizetben vannak.

A hatóságok szerint a további támadások veszélyét sikerült kivédeni, és a biztonsági szolgálatok felgöngyölítették a támadásokkal kapcsolatba hozható hálózat nagyobb részét.