Srí Lanka-i terror: elfogták a fő gyanúsítottat

2019.06.14. 20:47

Az Interpol közlése szerint elfogták és kiadták a colombói hatóságoknak pénteken a húsvétvasárnapi Srí Lanka-i véres merényletek egyik valószínűsített fő felelősét.

Mint ismert, egymás után nyolc robbanás is történt húsvétvasárnap Srí Lankán, ezek közül a legutóbbi egy északi peremkerületben.

Korábban három keresztény templomot és négy szállodát ért robbantásos támadás, olyan helyeken, ahol turisták is nagy számban megfordulnak. 

Az április 21-én több Srí Lanka-i templom és szálloda ellen elkövetett pokolgépes támadokban

258 ember halt meg és közel 500-an sebesültek meg.  

A robbanás egyik helyszíneForrás: AFP/Lakruwan Wanniarachchi

Elfogták a fő gyanúsítottat

A nemzetközi rendőri szervezet szerint a 29 éves Srí Lanka-i Amahed Milhan Hajathu Mohamedet négy másik gyanúsítottal együtt egy meg nem nevezett közép-keleti országban fogták el, miután az Interpol feltette őt a legmagasabb szintű nemzetközi riasztást jelentő, úgynevezett vörös körözési listára.Colombói rendőrségi források szerint az öt férfit a szaúd-arábiai Dzsiddában vették őrizetbe.

Az egyik fő gyanúsított elfogása és kiadatása a nyomozás fontos szakaszát jelenti - közölte Jürgen Stock, az Interpol főtitkára a szervezet közleménye szerint.

Közvetlenül a merényletek után a lyoni székhelyű rendőri szervezet szakértőket küldött a helyi hatóságok segítésére, akik május 22-ig tartózkodtak a helyszínen.A csapat tagjai között voltak terrorelhárítási, robbanószerek ismeretében, illetve az áldozatok azonosításában jártas szakértők is. Közreműködésükkel össze tudták vetni a helyszínen gyűjtött és az Interpol adatbázisában tárolt információkat.
A Srí Lanka-i hatóságok májusban jelentették be, hogy elfogtak két gyanúsítottat Katarban, illetve Szaúd-Arábiában.Összesen több mint 2000 embert vettek őrizetbe a támadásokkal kapcsolatban. A bíróságok óvadék ellenében sokukat elengedték, 634-en továbbra is őrizetben vannak.

A hatóságok szerint a további támadások veszélyét sikerült kivédeni, és a biztonsági szolgálatok felgöngyölítették a támadásokkal kapcsolatba hozható hálózat nagyobb részét.