Radikális muszlim hitszónokokat utasítanak ki Svédországból

2019.06.14. 13:28

Svédország kiutasít öt radikális imámot, akik veszélyeztetik a skandináv ország biztonságát - közölte az Aftonbladet című svéd napilap pénteken a bevándorlási hatóságra hivatkozva.

A svéd biztonsági szolgálat (SAPO) szerint az érintett hitszónokok fokozott terrorveszélynek tették ki az országot. Fontos szerepet játszottak szélsőséges körökben, ezrek radikalizálódásához járultak hozzá, fiatalokat is kitéve radikális tanoknak.

A lap nem közölte, hogy pontosan mivel vádolják az imámokat tekintettel arra, hogy a SAPO titkosította ezt az információt.

Múlt héten a SAPO a svéd bevándorlási hatóságnál kezdeményezte, hogy a nemzetbiztonságot veszélyeztető személyek sorát kitoloncolják az országból. A biztonsági szolgálat szerint az intézkedés segíthet csökkenteni a szélsőségesek számát, amely az utóbbi években néhány százról több ezerre emelkedett.

Klas Friberg, a SAPO vezetője szerint a radikálisok táborának csökkentése kulcsfontossággal bír az ország terrorfenyegetettségének hosszú távú mérséklése és biztonsága szempontjából.

A kép illusztrációForrás: AFP/Anders Wiklund

A SAPO egyik friss jelentésében hangsúlyozta, hogy a svéd nemzetbiztonságot leginkább az "erőszakos iszlamizmus" veszélyezteti.  A biztonsági szolgálat szerint a radikális iszlamisták 71,7 százaléka külföldön született, 26,4 százalékuk Svédországban, utóbbi személyi körnek azonban legalább egyik szülője külföldi állampolgár.

Egyre több a no-go zóna Svédországban

Múlt héten írta meg a V4NA nemzetközi hírügynökség, hogy a svéd rendőrség idei jelentése szerint újabb, nagyrészt migránsok lakta területek váltak úgynevezett „sérülékeny körzetté", ami a no-go zónák polkorrekt megfogalmazása, a harmadik világbeli bevándorlók lakta külvárosi gettókra használt kifejezés.

A radikális iszlám terjedése különösen az elmúlt években a Közel-Kelet és Észak-Afrika felől induló illegális bevándorlással együtt erősödött a skandináv országban. Amiből viszont már a svédeknek is elege lett, jól példázta ezt a legutóbbi európai parlamenti választás is, ahol a legnagyobb mértékben a bevándorlásellenesek erősödtek.

A Svéd Migrációs Ügynökség legfrissebb, idei évre vonatkozó előrejelzése szerint tízezerrel több bevándorló érkezhet a skandináv országba 2019-ben, mint a tavalyi évben. Az ügynökség 80 ezer migránssal számol, akik közül 

60 ezren a családegyesítés révén, 20 ezren menedékkérőként érkezhetnek az országba. 

Az ügynökség a későbbiekre nézve sem jósol csökkentést, sőt. Számításaik szerint 2020-ban még ennél is több bevándorló érkezhet.