Összeszedtünk mindent, amit a ciprusi sorozatgyilkosról tudni lehet

ciprusi sorozatgyilkos
Ebben a ciprusi mesterséges tóban megtalálták a sorozatgyilkos harmadik áldozat holttestét is. A 2019. április 26-án készült felvételen helyi rendőrök és tűzoltók kutatnak az áldozatok után Nicosia határában. A hatóságok 9 napja őrizetbe vettek egy 35 éves katonatisztet, aki bevallotta, hogy öt külföldi nőt és két lányt ölt meg.
Vágólapra másolva!
Nikos Metaxas két évig gyilkolta a Ciprusra vendégmunkásként érkező nőket. Idén április közepén bukott le, amikor két túrázó véletlenül rábukkant az egyik holttestre. A férfit letartóztatták, és beismerte, hogy megölt öt nőt, és kettejük kislányait is. A holttesteket egy mesterséges tóba dobta, ahol a héten megtalálták az utolsó két áldozatot is.
Vágólapra másolva!

A sorozatgyilkos, a 35 éves Nikos Metaxas katonatiszt volt. Áldozataival internetes társkereső oldalon ismerkedett meg. Kivétel nélkül mindegyikük külföldi volt. Takarítónőként vagy kisegítő munkásként kaptak állást, volt köztük filippínó, román és nepáli is.

Első áldozatai a 2016 szeptemberében eltűnt román nő, Florentina Bunea, és annak 8 éves kislánya, Elena Natalia lehettek.

A 38 éves Fülöp-szigeteki nő, Mary Rose Tiburico és 6 éves gyereke, Sierra közel egy éve, tavaly május 5-én tűntek el. Az asszony és a férfi fél évig találkozgatott előtte. Ezt a nő számítógépét átvizsgálva derítették ki a nyomozók később. Metaxas lakótársa azt mondta, hogy a férfi ragaszkodott hozzá, hogy a nő vigye el magával a kislányát is.

A férfi akkor bukott le, amikor április 14-én megtalálták az egyik holttestet, egy elhagyott rézbánya víztározó tavában.

Ebben a ciprusi mesterséges tóban találták meg a sorozatgyilkos harmadik áldozatának holttestét. A 2019. április 26-án készült felvételen helyi rendőrök és tűzoltók kutatnak az áldozatok után Nicosia határában. A hatóságok 9 napja őrizetbe vettek egy 35 éves katonatisztet, aki bevallotta, hogy öt külföldi nőt és két lányt ölt meg Forrás: MTI/EPA/Katia Hrisztodulu

Nem sokkal később a rendőrök elfogták a férfit, aki 7 gyilkosságot vallott be: öt nőét és két kislányét. Aztán elvezette a rendőröket a tóhoz, ahonnan több holttest is előkerült. Úgy akarta eltűntetni azokat, hogy egy bőröndbe tette őket és egy betontömböt, ami lent tartotta őket a tó fenekén.

Metaxas elvezette a rendőröket egy katonai tüzelő helyhez, ahol egy másik nő holttestét is megtalálták egy gödörben.

A nyomozók szerint a holttest egy nepáli nőé, Ashita Khadka Bistáé. Közben megtalálták a 28 éves filippínó Arian Palanas Lozano testét is április 20-án. Ezután bukkantak rá a negyedik holttestre is. A hatodik áldozatra június elején találtak rá, a mérgező vizű bányatóban. Ő egy harmincas évei közepén járó, Fülöp-szigeteki nő. Ezután már csak az egyik kislány holttestét kellett megtalálniuk a rendőröknek. Egy másik tóban, a Micerótól nem messze fekvő Memiben is kutatni kezdtek.

Forrás: MTI/EPA/Katia Hrisztodulu

Két hónapos keresés után végül az utolsó áldozatot is megtalálták június 12-én. Ő volt a hatéves filippínó kislány, Sierra Grace, akinek testét egy lepedőbe csavarta a gyilkosa, majd egy kötéllel egy betontömbhöz erősítette.

A gyerek holttestét 6 méteres mélységből, egy nádas aljáról emelték ki a Memi-tóból, egy elhagyatott rézbánya területén.

Bár a holttestek már erősen bomlásnak indultak, de végül mindegyiket sikerült azonosítani.
A rendőrség szerint nincs bizonyíték, amely arra utalna, hogy a 35 éves férfi bárki mást is megölt volna a beismert hét áldozatán kívül, de a nyomozók igyekeznek felkutatni azokat a nőket, akikkel a gyilkos kapcsolatba került az interneten.

Nicosia, 2019. június 12. Rendőrök hordágyon viszik egy két éven át garázdálkodó 35 éves ciprusi sorozatgyilkos utolsó, egyben legfiatalabb áldozatát egy Nicosiához közeli bányatóban 2019. június 12-én. A hatéves Sierra Grace lepedőbe bugyolált és kötéllel egy betontömbhöz erősített holttestét 6 méteres mélységből, egy nádas aljáról emelték ki a Memi-tóból, egy hajdani rézbánya területén. A lány pontos helyét maga a gyilkos mutatta meg a rendőröknek Forrás: MTI/EPA/Katia Hrisztodulu

Mivel Cipruson korábban még sosem volt sorozatgyilkos, ezért brit igazságügyi szakértőket is bevontak a nyomozásba. A rendőrök attól tartanak, hogy akár 30 áldozata is lehet a sorozatgyilkosnak. Zacharias Chrysostomou rendőrfőnök elrendelt egy belső vizsgálatot is a rendőrségen belül, mert azzal vádolták meg őket, hogy nem végezték kellő pontossággal a nyomozást.

A Cipruson példátlannak számító bűnügybe belebukott az igazságügyi miniszter és a korábbi rendőrfőnök is, akiket sokan nemtörődömséggel vádolnak.

A bírálók szerint nem vizsgálták ki tisztességesen a bejelentett eltűnési ügyeket.

Az új ciprusi rendőrfőnök, Küprosz Mihaelidész azt mondta, hogy 42 év szolgálat alatt nem látott hasonló barbarizmust.

Kiprosz Mihaelidész ciprusi rendőrfőnök Forrás: MTI/EPA/Katia Hrisztodulu

A ciprusi kormány bejelentette, hogy magára vállalja az összes áldozat búcsúztatási és temetési költségeit. A román áldozatokat, a 36 éves Livia Florentina Buneát és nyolcéves kislányát, Elena Nataliát csütörtökön temették el egy Nicosiához közeli faluban.